Проверката на испанската прокуратура за т.нар. "къща в Барселона", свързвана от испанския печат с бившия премиер Бойко Борисов, е приключила. Това разкри в съобщение до медиите Йордан Христов, съпруг на Борислава Йовчева, живяла в къщата и единствена служителка във фирмата - собственик на имота.

Христов е получил съобщение от своите адвокати, че на 31 май тази година главният прокурор на Специализираната прокуратура в Испания Алехандро Лусон Кановас е подписал решение за прекратяване на проверката.

Бизнесменът подчертава, че в хода на проверката не са повдигани никакви обвинения или други законови претенции срещу него и "нито едно физическо или юридическо лице, чиито имена бяха "напоително" тиражирани от различни медии".

Христов бе свързан със скандала след брака му с Йовчева през февруари 2020 г.

По негови думи част от тиражираните в медиите имена, "в това число и на политици", въобще не са присъствали в проверката.

Христов изтъква уважението си към испанската правораздавателна система и благодари на испанските си адвокати, като отбелязва:

"За съжаление логичният завършек на един казус, който беше създаден, тиражиран и поддържан въз основа на медийни и политически спекулации и имаше малко общо с правото, не може да ми върне нито разбитите нерви, нито съсипания ми личен живот, както и тежките негативи върху доброто ми име и бизнеса ми."

Сагата "Барселонагейт" 

Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично през годините в медийното пространство, като сюжетът изплува в сагата "Двете каки" - записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Янева споменава в един от записите, че Борисов е купил къщата за моделката Борислава Йовчева.

През февруари 2020 г. испанският всекидневник El Periodico публикува статия, в която се твърдеше, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко Борисов.

Според изданието разследването е по сигнал на българското сдружение "Боец" от март 2019 г. 

Основната проверка е свързана с две фирми на българката Борислава Йовчева и нейния баща със седалище в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL. Компаниите били получили над 5 млн. евро от 2013 г. до момента на започване на проверката - според докладите на каталунската полиция, като сумите идвали от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието. 

Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и е регистриран на името на първата спомената фирма, твърди вестникът. Между януари и юни 2013 г. Йовчева е била единствен служител. По втората разследвана фирма е установено, че е получавала финанси от 2,3 млн. евро от друга компания, регистрирана в Кипър, въпреки че според отчетите последната е в лошо финансово състояние. Компанията EMA BGS SL не присъства в сигнала до испанските власти - тя се е появила в хода на самото разследване.

Агентите не били намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща ѝ имат "законни доходи". Затова и полицията е поискала от прокурор за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации и други финансови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима души.

Пред Клуб Z един от авторите на статиите в "Ел Периодико", Луиз Рендуелес, разкри, че името на Борисов присъства в сигнала, но не фигурира до онзи момент в материалите по самото разследване като свързан с фирмите - обект на проверка.

Клуб Z търси испанската спецпрокуратура за потвърждение на информацията.

Елена Йончева: Разследването за „Барселонагейт“ не е прекратено

Главният прокурор на Прокуратурата за борба с корупцията и организираната престъпност  на Испания Алехандро Лузон Кановас изпрати днес официално писмо до Елена Йончева в отговор на нейно питане относно актуалното състояние на разследването по т. нар. случай „Барселонагейт“, съобщиха от офиса на евродепутатката.

От предоставения отговор става ясно, че разследването не е прекратено, а е прехвърлено към българската прокуратура поради дублиране на юрисдикцията с българските власти. В писмото се посочва,  че  на практика процедурата в Испания не е продължена, за да се даде възможност на българските власти да продължат работата по случая, тъй се е оказало, че двете прокуратури разследват едновременно едни и същи лица и едни и същи факти.

В писмото изрично се уточнява, че „Тъй като българското разследване (дело 5906/2019 разпределено на ВКП) е по-напреднало от испанското, българската прокуратура по обективни причини, се намира в по-добра позиция от испанската прокуратура да продължи разследването.

Съгласно европейската съдебна практика, когато едни и същи факти и обстоятелства, и едни и същи лица се разследват от две прокуратури на две държави членки, следва разследването да се поеме от една от тях, се уточнява още.

През 2018 г. Елена Йончева подаде сигнал по случая „Барселонагейт“, след като журналистическо разследване откри възможно пране на пари чрез имотна сделка в Барселона, в което е замесен бившият премиер Бойко Борисов.