„За стотен път ще кажа, че нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил там“, коментира Бойко Борисов пред български журналисти публикация от тази сутрин на испанския всекидневник „Ел Периодико“, в която се твърди, че тече разследване на каталунската полиция и антикорупционната прокуратура, в което е замесено името му.

Борисов участва в извънредния Европейски съвет, посветен на бюджета на ЕС за 2021-2027 г.

След малко премиерът се поправи и уточни, че все пак е бил в Барселона преди 15 години, но в качеството си на кмет на София.

Той бе категоричен, че парите на двете споменати в разследването фирми не са негови. И били подбрани хора, които той не бил виждал 10-15-20 години. Към този момент никоя служба, власт, прокуратура, полиция не го е потърсила, за да го попита вярно ли е това.

„Аз се отнасям с разбиране към всички тези разследвания на моя съсед по месторабота, на неговото шествие, на неговите... защото там ясно пише от кого са сигналите“, допълни Борисов, като явно визираше президента Румен Радев.

Но на въпроса защо смята, че зад това стои държавният глава, премиерът отговори:

„Вие го казвате. Аз само казах „съсед по месторабота“. Имам много съседи.“

След това продължи:

„Не знам защо тръгнаха в тази посока. Защото по всички телевизии го правеха по евроизборите. Децата, разузнавачите от ГРУ (руското Главно разузнавателно управление – б.р.), които сега са в Европарламента, го говореха всичко това. Това беше преди близо година. Отговорих, отговорих, отговорих.“

Последва въпрос кои са тези деца. На който Борисов отговори със съвет питащият да си направи разследване. И допълни, че това започнало през 2015-2016-2017 г.

Премиерът бе попитан дали ще подаде оставка, понеже е много строг към тези, към които има съмнения.

„Ако имах каквото и да е най-малко участие – със сигурност“, каза той.

След малко Борисов припомни, че това се е говорило цял месец в България, но „те“ са загубили евроизборите. Става дума за вота през май 2019 г.

„Отговорих, отговорих, отговорих: нямам, нямам, нямам. Какво да кажа повече?“

Оттам министър-председателят направи връзка с Европейския съвет:

„А защо, когато се боря за най-бедните райони, за Северозапада, да вземем повече пари, самите вие сте свидетели какви тежки преговори се водят... Защо точно сега излезе, сами си задайте този въпрос.“

И обеща, че няма да го разколебаят, че „ще строим, ще работим“.

Попитан защо от кабинета му не са отговорили на въпросите, изпратени от „Ел Периодико“ - според твърденията на самото издание, Борисов отвърна:

„Защо да отговарям на нещо, което пише, че не са открити доказателства? И дори ТАСС, който веднага го препечата, пише това? Да, Иван Саздов беше шеф на Комсомола в Банкя, когато бях ученик. Като кажа така, значи: ааа, познават се. Или с Христов съм играл тенис преди 15 години. Да, истина е. С хиляда футболисти на „Бистрица“ съм играл футбол. Истина е. Аз ги разбирам тези ченгеджийски номера. Те са много ясни. Преди два месеца ни предупредиха. Трябваше да излиза по една статия в понеделник, вторник, сряда, четвъртък. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да е пикът, да не направи пуч.“

Борисов обаче не смята, че някой е манипулирал испанския вестник. Там пише по кои сигнали е разследването и кога са подадени.

„Като завърши разследването, ще го коментирам. Като ме питат, ще отговоря“, заключи премиерът.

Накрая той отправи забележка към журналистите от „Ел Периодико“:

„Единственото е, че в бекграунда за мен са пропуснали нещо важно. Че през годините съм носител на най-високите полицейски ордени и медали, жезли, включително на Червения кръст на испанската полиция. На парада в Аликанте участваха 50 000 полицаи и заедно с кмета на Париж ни наградиха с Червен кръст – за тоновете кокаин, които сме заловили заедно с испанската полиция. Само това бих искал да добавят.“

На въпроса дали познава Борислава Йовчева - дамата, чиито фирми са в основата на разследването според испанския вестник във връзка с "пране на пари", в което се появява и неговото име, премиерът отговори, че не иска да се занимава с личния живот. И изтъкна, че познава телевизионните репортерки. А това, че познаваш някого, не те прави замесен в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото стават бели, много хора си имат семейства.

„Нека си проведат разследването, но съм почти сигурен, че идва от Изток. И съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая“, завърши Борисов.

Но настоя, че води балансирана външна политика.

Какво пише "Ел Периодико"

Тази сутрин в испанския всекидневник El Periodico се появиха публикации, в които се твърди, че полицията в Каталуня и антикорупционната прокуратура водят разследване по сигнали за "пране на пари" с крайна дестинация Барселона, като в него е замесено и името на Бойко Борисов.

Историята с т.нар. къща в Барселона се появява периодично от години в пространството, като тръгна от сайта "Биволъ" през 2015 г., и е отричана многократно от Борисов. Сюжетът с къщата изобщо изплува в сагата "двете каки" - записите на разговори между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова.

Сега обаче испанският вестник твърди, че тече разследване и авторите на статията са имали достъп до документи по него. То е по сигнал на българското сдружение "Боец" от март 2019 г. Основната проверка е свързана с две фирми на българката Борислава Йовчева и нейния баща със седалище в Барселона - Numin Invest SL и EMA BGS SL. Компаниите били получили над 5 млн. евро от 2013 г. до сега според докладите на каталунската полиция, като сумите идвали от "физически лица, които не пребивават в Испания", пише изданието. В статията се твърди още, че от испанската служба за икономическите престъпления са наблюдавали и заснели вилата, в която живее Йовчева в жилищния район на Барселона Esplugues de Llobregat с "частна охрана и модерни системи за наблюдение".

Разследването е установило, че имотът е закупен за 3 милиона евро през 2013 г. и е регистриран на името на първата спомената фирма, твърди вестникът. Между януари и юни 2013 г. Йовчева е била единствен служител. По втората разседвана фирма е установено, че е получавала финанси от 2,3 млн. евро от друга компания, регистрирана в Кипър, въпреки че според отчетите е в лошо финансово състояние. Компанията EMA BGS SL не присъства в сигнала до испанските власти - тя се е появила в хода на самото разследване.

Агентите не били намерили данни в подкрепа на това, че ексмоделът и баща ѝ имат "законни доходи". Затова и полицията е поискала от прокурор за борба с корупцията да разследва приходите, данъчните декларации и други финансови данни на Йовчева, баща ѝ и още петима души.

“Ел Периодико“ съобщава, че е получил информацията за разследването на 13 февруари, потърсил е коментар от българското правителство, но не е получил отговор.

Във втора статия по темата от днес в същата медия се разказва и за "руска връзка" в сюжета - заради руски гражданин, който през 2015 г. е влязъл като съдружник в Numin Invest SL., която притежава и прословутата къща.

Веднага след публикациите от "Боец" обявиха, че сезират по случая и главния прокурор Иван Гешев и ще настояват за информация какво се прави по този сигнал.

Клуб Z се свърза с полицията в Каталуня, но оттам заявиха, че не могат да кажат нищо по случая. Същият бе отговорът и от прокуратурата.

Клуб Z се свърза и с един от авторите на статиите в "Ел Периодико" - Луиз Рендуелес. По думите му от материалите, по които е работил, името на Борисов присъства в сигнала, който полицията и прокуратурата разследват, но до момента не фигурира в материалите по самото разследване като свързан с фирмите - обект на проверка.