България и Румъния да бъдат напълно интегрирани в Шенгенската зона за свободно движение.

Този призив се съдържа в приет от Европейския парламент в Страсбург доклад с 505 гласа „за“, 14 „против“ и 54 „въздържал се“.

В документа се изтъква, че и двете страни са изпълнили изискванията за присъединяване към Шенген.

Хърватия също е изпълнила изискванията. Въпреки това обаче депутатите са обезпокоени от сведенията за нарушения на правата на човека на нейните граници. Те се надяват властите в Загреб да осигурят адекватни нива на персонал, обучение на персонала и капацитет за наблюдение при граничните си операции. ЕП приветства създадения от Хърватия независим механизъм за мониторинг на действията на полицията спрямо незаконните мигранти и кандидати за международна закрила.

Страните членки трябва бързо да възстановят свободното движение в Шенгенското пространство, се казва още в доклада. Някои проверки по вътрешните граници се извършват от 2015 г. насам. Според евродепутатите те вече не отговарят на критериите за пропорционалност и необходимост и следователно са незаконни. Когато е необходимо, Комисията следва да започне и процедури за нарушение.

Членовете на ЕП са обезпокоени от сведенията за акции за отблъскване от страна на европейската агенция за охрана на границите Фронтекс по външните граници на Шенген. Те настояват за повече прозрачност около дейностите на агенцията, особено тези, които се извършват в морето, както и за изпълнение на задълженията ѝ за докладване. Оказването на помощ на бедстващи хора в морето е правно задължение и изисква от Фронтекс да наеме наблюдателите на основните права, от които се нуждае, както е предвидено в регламента.

Депутатите приветстват разработването на информационни системи като Визовата информационна система и Системата за влизане/излизане в областта на управлението на границите и визите и призовават тези проекти да бъдат завършени без забавяне. В е необходима реформа на Кодекса на шенгенските граници, за да се преодолее настоящото състояние на пространството за свободно пътуване. Въпреки че граничният контрол остава прерогатив на държавите членки, нови предпазни механизми биха могли да гарантират оттеглянето му, когато той вече не е пропорционален отговор.

 "Възстановяването и укрепването на Шенген е единственият път напред", констатира авторът на доклада - словенската социалистка Таня Файон.