„Виждам телевизии, които се хранят от всички министерства, получавайки средно по половин милион от всяко едно министерство. Другото е партийната хранилка. Няма партия, която е била досега вътре в парламента, която да не участва навсякъде с огромна сума“ 

Това обяви в интервю за БНР служебният министър на културата Велислав Минеков. Обобщението му идва след като се запознал с данни от публичния регистър към Министерството на културата за собствеността на медиите и тяхното финансиране.

Според него не може да се говори за частни медии в България, защото всичките се издържали с пари от държавата - със средства от министерствата, от общините, от познати фондации, от напълно непознати фондации, от села, паланки, градове, музеи, хотели, ресторанти. 

Но когато държавата е вътре, е смущаващо“, добавя той.  

И дава за пример Радио К-2 на Илиана Беновска, „където сумите са просто някаква мизерия“ в сравнение с всичко онова, което е видял, „особено по отношение на гледаеми телевизии“. „Не може частна медия да бъде управлявана с този вид хранилки“, казва Минеков.

И започва да изрежа:

„Агенция „Пътна инфраструктура“ - 5 000 лева, МТСП – 14 700 лева, Държавно предприятие „Ръководство на въздушното движение“ – какво прави това предприятие вътре в радиото, не ми е ясно – но почти 10 хиляди лева, Министерство на туризма – 10 хиляди лева, изведнъж от банката, която се прочу в последно време: Българската банка за развитие – има едни случайно попаднали 70 хиляди лева.“

Българската банка за развитие (ББР) е дала парите по договор за кампания за дуалното и професионално образование, спонсорство от ББР, уточни Минеков. Запитан дали ББР е подпомагала и други медии, Минеков добави:

„Колкото пожелаете.“

Медийното удобство се търси от пълноценно избраните правителства и парламенти, изтъкна още служебният министър на културата.

Както Клуб Z писа от началото на членството на България в ЕС по различни европейски програми правителствата са отпуснали над 58 милиона лева чрез пряко договаряне на радиа и телевизии.

 

По думите му истинското начало на заглушаване на медийната среда започва от времето на управлението на Симеон Сакскобургготски. „И раздаването на държавни подкупи в огромни размери.“

„Тези услуги за мен са подкуп. Тук става нещо много нечестно. Тук министри си купуват тишина и удобство. Купуват си величие“, смята служебният министър.

Велислав Минеков смята, че законът за радиото и телевизията трябва да бъде премислен.

"Той е не само остарял, но и вреден. Очакваме парламент и да започнат промените, защото ситуацията е наистина нетърпима“, коментира той. 

И обобщава: Съветът за електронни медии е съвет с чисто политически функции.