Президентът Румен Радев официално предаде домакинството на "Три морета" на президента на Латвия Егилс Левитс. В пресконференцията взеха участие също държавните глави на Румъния (Клаус Йоханис) и Полша (Анджей Дуда).

По време на закриването на тазгодишния формат държавният глава на България призна значимостта на изграждането на инфраструктурата, но също така отправи многозначителна вметка.

"В България е модерно да се говори за магистрали. Искам да видя същото качество при българските магистрали, които виждаме в Румъния, Полша и Латвия", заяви президентът. 

Радев обяви, че е прието "българско предложение" - да се създаде мрежа за сътрудничество между агенциите по иновации на страните от региона. По този начин ще бъде адресиран един от проблемите, който засяга жителите на държавите членки на "Три морета" - демографската криза.

"Ние трябва да им покажем, че те имат бъдеще като създаваме условия да разгърнат таланта и способностите си. Затова тази мрежа е важна и да се разпростре между нашите университети", обяви той. 

Българският президент обърна внимание на вчерашното изявление на американския му колегата Джо Байдън, в което стопанинът на Белия дом призова да се фокусират усилия в "укрепването на нашите демокрации и борбата с корупцията".

"Покрай инфраструктурата трябва да утвърждаваме върховенството на правото, по-ефективните методи за борба с корупцията. Да създаваме условия за по-голяма свобода на медиите. Там, където медиите са свободни, има просперитет и по-ниско ниво на корупция. Там, където са потискани, има бедност, социални неравенства и корупция. Това е наш дълг като държавни глави - да мислим отговорно в тази посока". 

По-рано в речта си Радев отбеляза, че вече сме свидетели на "първите три инвестиции" в трите решаващи области - енергия, транспорт и дигитализация. Той посочи, че в София са гостували политически и бизнес партньори от множество държави, което потвърждава, че инициативата е "разпознаваема и в глобален план". Настоящата цел пред инициативата била "политическото говорене да се превърне в дейстие".

В заключение той увери Егилс Левитс, че България ще направи всичко възможно смяната на домакинството да премине гладко.

От своя страна президентът на Латвия благодари за добрата организация на събитието и съобщи, че няма търпение в Рига да представи "нови технологии", които да надградят постигнатото дотук.

"Говорили сме с президента Радев за следващите стъпки, които ще се правят след срещата в София. Успехите сега са много значителни, можем да използваме тези постижения от предходните срещи на върха по време на срещата в Рига, но също така ще сложим акцент върху частните инвестиции, които са много важни".