„Битият бит е банална фраза“ – гласи по-възпитаният вариант на една друга сочна реплика. „Машината за избори“ на ГЕРБ се счупи – дали от умора или от претоварване с власт, всеки сам може да си отговори. БСП се срива, ДПС – достига екзистенциалния си минимум в морфичен резонанс. Иначе казано: тези партии се свиват до своите партийни ядки.

„Демократична България“ пък достига своя апогей от 350 хиляди гласа. Воеводите на патриотичните формации са се вгледали в залеза и пеят „Болен ми лежи Миле Попйорданов“. Машинният вот елиминира хилядите невалидни бюлетини, които избирателните комисии назад в годините замитаха.  

Намираме се в нова политическа ситуация, различна от резултатите от вота на 4 април, макар същите партии, които затвориха 45-ия парламент, да влизат и в следващия.

Какво показват числата?

При 98,9% обработени протоколи срив има при всички системни партии. ГЕРБ се свива до 639 221 гласа (преди два месеца партията на Борисов взе 837 707) – това е отлив на близо 200 хиляди избиратели. На 4 април БСП получи 480 146 гласа, а на 11 юли около 364 545 – около 115 хиляди гласа по-малко. През април ДПС имаше 336 306 гласа, а днес близо 50 хиляди по-малко - около 287 712.

А ето как изглеждаше картината на парламентарния вот през 2017 г. - 1 147 292 (ГЕРБ), 955 490 (БСП), 315 976 (ДПС). Вярно е, че избирателната активност на 11 юли бе рекордно ниска, но новите размествания на политическите пластове са в ход.

На другия бряг са т.нар. партии на промяната. Подкрепата за „Има такъв народ“ расте с близо 80 хиляди гласа (565 014 през април – около 645 129 два месеца по-късно). "Демократична България" набъбва до близо 340 хил гласа (около 40 хиляди повече в сравнение с април - 302 280).

Изключение от тази група на „протестърите“, както ги нарече Андрей Райчев, прави коалицията „Изправи се! Мутри вън“. Тя беше подкрепена преди два месеца от малко над 150 хиляди граждани, а на 11 юли от близо 135 хиляди – или отлив от 15 хил. гласа.

Патриотичните формации, които често пъти генерираха електорална подкрепа от своето антисистемно поведение, днес са под чертата за влизане в парламента. Катастрофата за тях е разтърсваща. ВМРО успя сама да вземе 116 434 на вота през април. А в коалиция с НФСБ на Валери Симеонов и „Воля“ на Веселин Марешки – се радват общо на около 85 394 гласа. Резултатът само потвърждава максимата, че в политиката 1+2 не винаги е 3.

Забележително е обаче, че изгрява нова националистическа (но дали пробългарска?) звезда на хоризонта. И на двата вота през 2021 г. „Възраждане“ има стабилна подкрепа от около 80 хиляди гласа.

Кой губи и кой печели?

За първи път от 2009 г. насам сериозно се подрива легитимността партията на Бойко Борисов да води и да управлява. Тя да е първа и да диктува дневния ред. Ако след оставката на първия кабинет на Борисов през пролетта на 2013 г. ГЕРБ бе първа политическа сила, но без подкрепа в парламента, днес ситуацията е друга. Партията е една от първите две, но никой не иска да има политически отношения с нея в новия парламент. Борисов не просто е изолиран, той е напълно сам. Номинацията на Даниел Митов за премиер на ГЕРБ говори и за оттеглянето на лидера от оперативната политика.

Разбира се, слуховете за „политическата смърт“ на ГЕРБ са силно преувеличени. Защото все още тази партия владее най-големите области в страната, независимо от това, че на места губи. Знаменателни са резултатите в „бастиона“ София, където „Демократична България“ отново след 4 април е първа политическа сила. Ако първият път бе щастлива случайност, то от юли вече е тренд.   

Хората на Слави Трифонов може и да са „лошите в страшния филм“, но доколко са „бели душите им“, според рефрена на една песен на „Ку-ку бенд“, ще разберем много скоро. Видимо е, че ходът да инициират бързи избори след вота от 4 април им донесе сериозен актив. Но продължават старите практики на Трифонов да се кара от телевизора и да пуска статуси в социалните мрежи.

Опитът на „Има такъв народ“ да диктува политическия дневен ред, като предложи проектокабинет още преди официалното обявяване на изборните резултати, е подложен на жестока критика дори и от очаквани партньори. „Отказваме да участваме във фейсбук република“, обяви Николай Хаджигенов от „Изправи се Мутри вън“. Татяна Дончев е още по-категорична: „в политиката такива хазартни ходове водят до под кривата круша“. В "Демократична България" пък все още мислят, но едва ли посрещат хода на Слави с аплодисменти.

А това как правителството на Трифонов ще изпраща български и северномакедонски астронавти в космоса се изражда във виц от неговото шоу. "Той готви междузвездни войни", отбеляза с чувство за хумор Борисов.

БСП пък все повече се превръща в гоблен в ръцете на Корнелия Нинова. И колкото и арогантно да повтаря, че оставката ѝ не стои на дневен ред, левицата все повече затъва под нейно ръководство. Защото, ако не друго, активистите на БСП могат да смятат и виждат изборните резултати от нейното водачество.

Опиянените оптимисти от „дебаркирането на Росенец“ през лятото на 2020 г. все повече вярват, че ДПС може и да не е вече онзи „незаобиколим“ фактор в българската политика. Движението на Доган се свива, според последните парламенарните резултати. То понесе и пореден имиджов удар от списъка „Магнитски“ и някои акции на служебния кабинет като тази в Българската банка за развитие. Но макар че една корпулентна сянка уж продаде бизнеса си в България, мрежите на овладяната държава все още не са разкъсани.

След дълга и заслужена почивка представителите на градската десница от „Демократична България“ имат не само присъствие в парламента. Много е възможно нейни кадри да се включат активно в изпълнителната власт. Президентът Румен Радев направи жест към тях в служебния кабинет. Това може и да се повтори, но не е сигурно.

Няма как да не добавим в списъка на печелившите и президента Румен Радев. Въпреки упреците от страна на ГЕРБ за „манипулиран вот“ от страна на ЦИК и президентския служебен кабинет, Радев успя да „подложи“ много сериозен актив по пътя си към втория президентски мандат. Служебният кабинет, който той сглоби, получава много високи обществени оценки, поне според социологията. Изнесените данни за злоупотреби за милиарди левове, акциите срещу купуване на гласове дадоха позитивен резултат. Радев получи и легитимация от страна на Вашингтон по инициативата „Три морета“, но и от Брюксел. Западните партньори показаха недвусмислено на Борисов, че в София няма незаменими политици.

А последното не бива да го забравят и новите победители от „Има такъв народ“. Но по време на кампанията на изхода на София към Перник един техен активист бе опънал билборд с цитат на Марк Твен:

„Политиците и пелените трябва да се сменят често - и то по една и съща причина.“