"Силни думи от страна на Българския лекарски съюз, който може би желае да се хареса на всички."

Така управителят на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев определи пред БНР позиция от сряда на Българския лекарски съюз, в която се говори за административен тормоз на болници, активно ангажирани с лечението на COVID пациенти, тенденциозни проверки и т. н. Според Салчев подобни твърдения са несъстоятелни.

Въпреки, че в реакцията на БЛС се говореше в мн. ч. - за лечебни заведения, тя се появи ден след като от НЗОК обявиха констатирани поредица от сериозни нарушения в "Пирогов". Оттам изискват спешната болница да върне над 1,1 млн. лв.

"Правилата за контрола са разписани преди аз да стана управител на Касата", каза още Салчев, като добави, че не приема подобни обвинения, че НЗОК необосновано, неморално притиска болници.

Той обясни, че над 123 247 297 лева са платени на лечебните заведения в страната за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка извън каквато и да е лечебна дейност. 50 милиона лева от тях са получили едва 10 от тях.

"И тъй като се говори, че има тормоз върху лечебните заведения, но може би се фиксира едно от тях, то без да работи е получило 11 229 200 лева или 9 на сто от изплатената сума за цялата страна", проф. Салчев като уточни, че говори за "Пирогов".

"Не виждам административен тормоз", добави той.

След което обясни, че "всички проверки, които се правят от Националната здравноосигурителна каса, са свързани със стриктното спазване на договореното с Българския лекарски съюз, алгоритми за лечение на пациентите и спазване на правилата на Националния рамков договор" .

 
"На мен ми беше адски неприятно колегите, които са установили нарушенията, да бъдат обиждани по медиите, че не знаят за какво иде реч. Това са контрольори, които са много добре обучени, проверили са лист по лист всичко", продължи той.
 
Проверките, които по принцип се правят или планово, или по сигнал, продължават в областната болница в Благоевград, "Александровска", в момента приключват и в още няколко лечебни заведения в страната и "ще изкараме пълната информация за всички проверени болници за шестмесечието и какво е установено при тях".  "В тях също има разкрити различни нарушения, за които се съставят констативни протоколи", каза управителят на Касата.
 
"Не обичаме да бием тъпана какво правим", подчерта Салчев и добави, че контактът е със съответното лечебно заведение. Ако оттам имат възражения, ги представят по съдебен път.
 

Той изрази недоумение и защо в казуса с проверките в позицията на БЛС се намесва и пандемията, че предстоят тежки месеци, нова вълна и как ще действат проверяваните тогава.

"Не знам защо COVID пандемията се намесва в тази ситуация... Да се размахва пандемията и едва ли не, че на гърба на лекарите ние ще се опитаме да направим нещо... Именно заради COVID пандемията отделяме допълнително действие за лечебните заведения, без те да извършват дейност", каза Салчев като уточни, че не става въпрос за 1000 лв. за работа на първа линия.

"Сутринта подписах доклада и изпратих тези случаи на Главна прокуратура", каза още Салчев да констатираните нарушения в "Пирогов".

Салчев коментира и какво се случва с е-рецептурната книжка, която при въвеждането си от началото на този месец създаде напрежение сред пациенти, лични лекари и аптеки.
 
 
"Продължават да стоят техническите проблеми, които постепенно отстраняваме", каза управителят на НЗОК. Срокът системата да заработи гладко е 15 юли.
 
Според него "наливането на много данни на пациентите за предишен период все пак създава затруднения". И още: "При въвеждането на всяко ново нещо винаги ще има технически недостатъци. Там, където има грешки за определени граждани, ще ги отстраняваме".
 
 
Той добави, че са започнали разговорите с БЛС за промени в клиничните пътеки, "експертите работят и очакваме техните становища". 
 
"Бюджетът на Касата е напълно сигурен. Събираемостта е 56,6 процента, или малко над планираната за шестмесечието. Разходната ни част е в рамките на 50 на сто", каза Салчев като добави, че не вижда причина НЗОК да има проблеми да поеме и следваща вълна на пандемията.