Проблеми си появиха на места при изпълнението на електронните рецепти, след като от 1 юли влязоха в сила и електронните рецептурни книжки. Затова сигнализираха пациенти. Проверка на Клуб Z в няколко аптеки в пет града на страната - София, Бургас, Варна, Благоевград, Перник (избрани произволно) показа, че ситуацията е различна - в някои от аптеките съобщиха, че изпълняват всички рецепти, в други - че има проблеми и се е наложило да върнат клиенти.  

Според част от фармацевтите "зависи как са изписани от личните лекари".  В петък се оказа, че персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК генерира невалидни номера на книжките или отсъстваше част от кода - още при създаването им от личните лекари. И така в аптеките те не могат да бъдат разчетени.

Лични лекари коментираха, че въвеждането на е-книжките е станало изведнъж, без никакъв тестови период и съответно са се появили технически затруднения, от които страдат основно пациентите.

"Настъпи мазало", обобщи ситуацията общопрактикуваща лекарка от София.

"ПИС на Касата не работеше и при нас не излизаха ел.книжки,а в аптеките нищо не виждаха от системата", добави тя. Така някои от пациенти ѝ са останали без изписани лекарства.

Проблемите са временни, се надяват в аптеките.

Към момента те засягат на практика рецептите, издадени вчера и днес, но ако продължат ще увеличат кръга на засегнатите.

От 1 юли излязоха от употреба хартиените рецептурни книжки и вече трябва да се използват електронни. Лекарите от доболничната помощ и аптеките имат техническа възможност да използват предоставените от НЗОК електронни услуги - регистриране на нова електронна рецептурна книжка в Интегрираната информационна система на НЗОК; промяна на диагнози в електронния формат в информационната система на НЗОК; извеждане на информация за издадени и изпълнени рецепти на здравноосигурените пациенти, съобщиха преди старта на е-рецептурната книжка от Касата.

Това означава, че всички данни от хартиената версия трябва да бъдат пренесени в електронен вариант от личните лекари и рецептите да достигат по електронен път до аптеките. Изключение се прави само за хартиени рецепти за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, издадени преди 01.06.2021 г. и за всички издадени електронни рецепти преди да бъде въведена ЕРК (преди 01.07.2021 г.).

Преустановява се и от 1 юли заверката на хартиени рецептурни книжки в районните здравноосигурителни каси.

От Касата вече предупредиха, че е възможно да възникнат технически проблеми, които ще бъдат отстранявани до 15 юли. До тогава аптечният, медицинският и т. н. софтеур трябва да бъде напълно адаптиран.

Днес от НЗОК излязоха с ново уточнение след сигнали за проблеми при старта на е-рецептурната книжка. 

"Въвеждането на електронна рецептурна книжка не трябва да затруднява осигуряването с лекарствени продукти на здравноосигурените лица", написаха оттам.

Повтарят, че е създадена необходимата организация, за да бъдат отстранявани проблемите като срокът, който от НЗОК са си дали за изглаждане на проблемите, е 15 юли.

"Отчитайки възникналите неудобства при въвеждане на електронната рецептурна книжка, НЗОК уточнява, че затрудненията няма да се отразят на начина на плащане и договорните партньори няма да бъдат санкционирани. Рецептите, предписани и отпуснати в съответствие с НРД за медицинските дейности 2020-2022 и договора с аптеките, ще бъдат заплатени", се подчертава в съобщението.

"Стартирането на всяко нововъведение неминуемо е съпътствано от различни по своята същност проблеми, обхващащи участниците в процеса. Дигитализацията на този сложен процес (електронна рецепта, електронна рецептурна книжка и протоколи) е свързано с работата на общопрактикуващите лекари и специалистите, аптеките, РЗОК,  пациентите и софтуерните компании.
В тази връзка НЗОК е създала необходимата организация за отстраняване на възникналите проблеми от техническо естество с медицинския или аптечен софтуер до 15.07.2021 г. ", се казва още там.

Всички проблеми, които се регистрират, се предават на фирмата разработчик.

Преминаването на протоколите, с които се изписват скъпоструващите лекарства и т. н., към електронен вариант, което трябваше да стане заедно с електронизацията на рецептурните книжки засега се отлага.