Директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов е освободен.

Това съобщиха в четвъртък от Министерството на здравеопазването. 

Причината - днес пред служебния министър Стойчо Кацаров са били представени резултатите от проверката в болницата, извършена от Националната здравноосигурителна каса. Според констатациите - открити са нарушения за над 1,1 млн. лв., които лечебното заведение трябва да възстанови. НЗОК е установила редица нередности, сред които и "отчетена, но неизвършена дейност", както и "отчетена и заплатена дейност за пациенти, които не са лежали в лечебното заведение за периода на хоспитализация, отразен в „История на заболяването“. 

Договорът на управление на проф. Балтов е прекратен, смятано от днес, на база данните от проверката, обясняват от МЗ. За поста му е посочен проф. Иван Поромански – началник Клиника по гнойно- септична хирургия на болницата. 

Все още няма подадени заявления за вписване на промените в ръководството на "Пирогов" в Търговския регистър, показа проверка.

По рано днес проф. Петко Салчев - директор на НЗОК, обясни, че над 123 247 297 лева са платени на лечебните заведения в страната за работа в неблагоприятни условия в епидемична обстановка извън каквато и да е лечебна дейност. 50 милиона лева от тях са получили едва 10 от тях.

"И тъй като се говори, че има тормоз върху лечебните заведения, но може би се фиксира едно от тях, то без да работи е получило 11 229 200 лева или 9 на сто от изплатената сума за цялата страна", каза проф. Салчев като уточни, че говори за "Пирогов".

"Не виждам административен тормоз", добави той.

Данните са пратени на прокуратурата.