Само един час продължи вчера срещата в Брюксел между сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

Двамата лидери напуснаха гневни сградата на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД). И си размениха задочно нападки.

Мирослав Лайчак – посредникът на ЕС за диалога Белград.Прищина, заяви, че почти не е постигнат напредък.

„Не почти, а изобщо няма напредък“, коментираха за Клуб Z дипломатически източници от Брюксел.

Вучич бил бесен от искането на Курти Сърбия да признае три геноцида срещу албанците. Първият според косовския премиер бил през 1878 г-, когато Сърбия получава независимост от Османската империя. Вторият обхваща по-широк период – балканските войни и Втората световна война. Третият е по време на конфликта през 1999 г. Същевременно Курти изтъкнал, че нямал нищо против сърбите като народ.

Президентът на Сърбия заяви пред журналисти, че след предишните разговори с премиера на Косово през юни смятал, че не може да има по-лоша среща. Сега обаче той променил мнението си.

„През цялото време косоварите поставяха като условия някакви нови политически критерии. Не е сериозно да се говори за неща, случили се през XIX век. Единствената им цел е да докарат преговорите до задънена улица. Разбираме, че е имало престъпления от двете страни. Но те не го разбират. Те разглеждат себе си като жертви, а сърбите като престъпници“, каза той.

Не може да има преговори нито нормализиране, преди Сърбия да се изправи очи с миналото си. Тази категорична позиция изразил на срещата Албин Курти.

От ЕС били направени три предложения:

• 1. Увеличаване на съвместни те усилия за идентифициране на останките на изчезналите лица;

• 2. Въздържаве от стъпки, които потенциално биха могли да дестабилизират ситуацията на място;

• 3. Главните преговарящи от двете страни да се срещат веднъж месечно и да посготвят срещи на високо равнище при необходимост.

Сръбската страна е приела и трите предложения, изтъкна Александър Вучич. И допълни, че Албин Курти не бил съгласен с втора точка.

Косовският премиер от своя страна заяви, че е предложил свой план от шест точки. Вучич го отхвърлил, без изобщо да си направи труда да го прочете.

Курти предложил изразът „да се изправи очи с очи с миналото си“ да бъде добавен към въпроса за изчезналите лица. Идеята била подкрепена от върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел. Вучич обаче бил против. Все още 1639 лица се водят изчезнали по време на конфликта в Косово през 1998-1999 г. Повечето от тях са етнически албанци.

Премиерът на Косово обвини Белград, че неговите представители изобщо не обърнали внимание на исканията за премахване на 11-те търговски бариери, които Сърбия поставя пред бившата си провинция. Списъкът бил прочетен на срещата от косовския премиер Бесник Бислими, който оглавява делегацията на страната си.

„Сърбия не иска да чуе за мирно споразумение, защото така ще плризнае Косово като отделна държава“, заключи Курти.

Следващата среща межзу двамата лидери в Брюксел е насрочена за септември.