"Както за подслушванията, така и по други теми, които касаят наскоро проведените избори, отчетите и анализите в МВР са готови. Кога и в каква форма ще бъде запознато обществото е преценка на министъра."

Това обяви пред журналисти Стоян Темелакиев - и.д. главен секретар на МВР.

Както Клуб Z писа вчера, СГП прекрати проверката за незаконно подслушване.

Вчера Софийската градска прокуратура поясни, че се е самосезирала за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация" - по медийни публикации. Разследването е водено от Национална следствена служба (НСлС). Твърди се, че проверки са направени в ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР и не са открити никакви нарушения.

БНР обаче коментира, че така Темелакиев на практика се разграничава от извода на прокуратурата, която прекрати досъдебното производство по казуса с подслушването на политици и граждани поради липса на открити нарушения. Темелакиев коментира, че и вътрешната проверка в МВР е приключила.

Още преди дни Бойко Рашков коментира, че ще представи на новия парламент доказателства за незаконно подслушване.

Стоян Темелакиев заяви днес още, че спрямо полицая, който вчера блъсна 8-годишно момиченце на пешеходна пътека в пазарджишкото село Братаница ще бъде приложена цялата строгост на закона.

По случая е образувано досъдебно производство:

„Ще използвам случая, че съм застанал пред вас, да изразя съболезнования към семейството на загиналото момиче вчера при пътно-транспортното произшествие и да Ви уверя, че по случая ще бъде приложена цялата строгост на закона. Независимо от това, че е наш служител, на МВР, този, който е причинил това трагично събитие, към него ще бъде подходено като към всеки гражданин, който върши такъв вид такъв вид престъпления“, посочи главният секретар на МВР.

По-рано днес шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова в отговор на журналистически въпрос - подслушвани ли са протестиращи или "бъдещи" към онзи момент политици от 45-ото НС, заяви, че вече има изготвени над 50 вещестевни доказателствени средства на база СРС-та. Но всички те са по вече анонсираното дело срещу Васил Божков - че готвел държавен преврат. 

"Предмет на разледване по делото не са гражданските протести и никога не са били", обясни тя.