Незаконно подслушване на политици, кандидат-депутати и други публични лица няма, а досъдебното производство е прекратено. Това съобщи прокуратурата днес в пространно съобщение. Нещо повече - проверено било и имало ли е прилагане на СРС спрямо "президента, вицепрезидента, бивш министър-председател, както и на министър-председателя на служебното правителство". Изводът е същият - нямало.

Софийската градска прокуратура разказва, че се е самосезирала за извършено престъпление по чл. 339а, ал.1 от НК – незаконно произвеждане, използване, продаване или държане на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация" - по медийни публикации. Разследването е водено от Национална следствена служба (НСлС). Твърди се, че проверки са направени в ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) в МВР и не са открити никакви нарушения.

"Не е установено използване на СРС, предназначени за негласно събиране на информация с цел подслушване на представители на политически партии", твърди държавното обвинение. Нямало и подслушвани кандидати за депутати , освен...

"При проверката на ГДБОП са констатирани две искания за прилагане на специални разузнавателни средства (СРС) по две досъдебни производства с дадено разрешение от Специализирания наказателен съд. Те са били образувани за извършени престъпления от общ характер – разпространение на тютюневи изделия без акцизен бандерол и за организирана престъпна група, занимаваща се с производство на високорискови наркотични вещества –марихуана и амфетамини, и последващото им разпространение в страната. След констатиране на факта, че лица, за които са прилагани СРС, са кандидати за народни представители, те са били прекратени, а материалите са докладвани в Специализирана прокуратура".

Припомняме, и както избраните народни представители, така и кандидатите за срока, в които са такива, се ползват с имунитет срещу наказателно преследване. Той може да бъде "свален" само от ЦИК в предизборен период. При действащите избраници органът с това право е самото Народно събрание или разследваният - ако сам сдаде защитата си. 

"Извършената проверка от Дирекция „Вътрешна сигурност“ (ДВС) на МВР не е установила наличие на данни за подслушване на политици и депутати.", казва още прокуратурата. Това било потвърдено и от възложената от нея нарочна проверка на  Национално бюро за контрол на специални разузнавателни средства. "Проверката установява, че политически лидери не са били обект на прилагане на специални разузнавателни средства", гласи изводът от нея.

Припомняме, че за първи път твърдения за незаконно подслушване - и на политици, и на участници в протестите от 2020 г. срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев, дойдоха от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов. Впоследствие служебният вътрешен министър Бойко Рашков потвърди, че има сигнали за подобни случаи, както и че има данни за използване на СРС и спрямо служебния премиер Стефан Янев. "Заподозрените" институции, които може да са поискали по закон ползване на подслушване и проследяване, още тогава започнаха да отричат. Говорителката на главния прокурор Иван Гешев - Сийка Милева, по-късно вметна по време на официална пресконференция по темата, че СРС могат да бъдат ползвани при разследвания на конкретни престъпления. Сред които спомена "тероризъм". В същата част от Наказателния кодекс е и евентуалното подготвяне на преврат. 

Любопитно е и твърдението на държавното обвинение, че срещу държавния глава не е имало действия на службите за сигурност като ползване на СРС. Именно от прокуратурата през януари 2020 г. официално разпространиха данни от подсушвани законно разговори, в които се чува гласът на Румен Радев - докато говори с командира на Военновъздушните сили (ВВС) генерал-майор Цанко Стойков по телефона. Поводът за подслушването бил проверка от антикорупционната комисия, начело на която е бившият главен прокурор Сотир Цацаров, и бе свързан с назначението на президенстката съпруга - към онзи момент не е такава - във ВВС през ... 2014 г. 

Атанас Атанасов: Софийската прокуратура проверява сама себе си. Трябва ли да й вярваме?

"Мястото за разрешаване на този сложен казус е в парламента. Това бе потвърдено и от други институции. Не знам какво са проверявали в Софийската прокуратура, но прокуратурата е орган, който може да иска ползване на СРС. И сега ние трябва да повярваме, че обективно са проверили сами себе си?!", реагира пред БНТ след новината за прекратеното разследване авторът на първия сигнал - Атанасов. 

Той обяви, че е готов веднага да внесе в новото 46-о Народно събрание темата за разглеждане. 

Очаква се и служебният вътрешен министър да спази обещанието си отпреди време и да предостави данните по случая "подслушване" в парламента.