Подновеното от "Демократична България" искане за съставяне на парламентарна комисия "Росенец", където се намира т. нар. летен Догансарай, доведе до очакван отпор на ДПС, няколкочасов дебат, контраискане за включване в обхвата на дейността на комисията и имота на Иво Прокопиев край Созопол, както и до едно необичайно, но откровено признание от страна на ГЕРБ - че ДПС е... участвала във всички управления на кабинетите "Борисов".

В дневния ред на парламента, определен вчера, бяха включени поредица от точки за създаване на временни комисии, в това число и "Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк "Росенец", в района на нос "Чукалята", гр. Бургас". Създаването ѝ бе спорно още, когато бе предложена от ДБ в 45-ото НС и още тогава предизвика брожения и дебати. Същото се случи и днес.

Комисията трябва да установи законността на построения "сарай" на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, в т.ч. марината, за която държавното обвинение реши да постанови напоследък, че била неправомерно изградена. За да брани почетния си председател, на трибуната излезе Йордан Цонев. С контрапредложение - в обхвата на комисията да се включи и вилата на бизнесмена и съиздател на "Икономедия" Иво Прокопиев - "любима" тема на Движението - в местността Буджака.

А оттам темата стана политическа. Цонев определи издателя на "Капитал" и "Дневник" като "медиен магнат и монополист", който оказвал сериозно влияние в политиката в последните 20 г., участвал в "проекта" "Демократична България" и имал 20 министри в правителствата на ГЕРБ. А защо като имали такива "разкрития", от ДПС не ги били обявявали? "Наша грешка беше, че не ги вадихме всеки ден".

"Най-емблематичният пример за "дълбоката държава" се казва Иво Прокопиев!", контраатакува депутатът от Движението.

И пак разказа как при акцията по масово плажуване на ивицата до сарая имало футболни агитки.

"Ще ви кажем и кой български олигарх прати тази агитка там!"

Припомняме, че в акцията доброволно се организираха хора от цялата страна, а срещу тях ДПС извади организирани и извозени с автобуси предната нощ млади активисти.

"Имам чувството, че след малко и Маяковски ще излезе да държи реч. Толкова драматично е положението", подхвърли Тома Биков (ГЕРБ) след емоционално изказване на Антоанета Цонева (ДБ).

И мина на проектоправителството.

"Знаем какво се случва изотзадце - както имаше един украински футболист... (Изотзадзе, б.р.).

Бъдете честни с хората и им кажете, ще търсим подкрепа от ДПС... Управлявайте страната като носите отговорност, а не да правите някакви смешки с някакъв патос, а после ще отидете на консултации заедно", заяви, визирайки обявените днес от "Има такъв народ" консултации с всички партии, в т. ч. с Движението.

"Закачки" имаше между Христо Иванов (ДБ) и ГЕРБ - за това какво ще се изпише на таблото за гласуване - дали ГЕРБ и ДПС няма да гласуват заедно за разширяването на обхвата на комисията - както иска ДПС. В крайна сметка обаче, от партията на Бойко Борисов решиха изобщо да не гласуват - следвайки призива на Любен Дилов-син (гражданска квота), който направи дълго изложение, започвайки с това, че дебаркирането на Христо Иванов на "Росенец" явно е било по-значимо от това на Христо Ботев на козлодуйския бряг.

Дилов постави разговора на друга плоскост - не за Сарая, а за ролята на безспорния политик Ахмед Доган в процесите и направи необичайно признание - че ДПС, понеже българските турци били умни, е участвала във всички правителства досега, в това число и в тези на Борисов. 

Крум Зарков (БСП) пък обяви, че "когато има атака към почтеността на някого, всеки път тази спирала води до следващата "закачка" - за да се стигне до комисия, която накрая няма да свърши нищо". И заяви, че левицата би подкрепила две отделни решения - и за "Росенец", и за Буджака - но не и заедно в една комисия.

Зеленият Борислав Сандов (ДБ) припомни, че казусите с безобразията по българското Черноморие са толкова много, че ако ще се разширява обхватът на комисията "Росенец", то е редно всичко да се включи в нея.

Атакуван бе и един от участниците в процеса по даване на общинския път на собственика на сарая - близката до ДПС "Хермес солар" - Димитър Найденов. Найденов бе общински съветник на ДБ в Бургас и заедно с 42-ма колеги деактуваха въпросния път. Тогава той излезе, обяви, че всички са били подведени, извини се и поде кампания за връщане на пътя на общината обратно. И днес припомни това - че от 42-ма само един, който сега стоял на парламентарната трибуна, е признал грешката си и е опитал да я поправи (пътят в действителност бе върнат на общината, б.р.).

В крайна сметка предложението на ДПС не бе прието. Комисията за "Росенец" ще е във вида, предложен от ДБ, а за неин председател бе избран Калоян Янков (ДБ).