Докато Висшият съдебен съвет обсъжда искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, пресцентърът на държавното обвинение обяви, че прокуратурата е "снела обяснения" от Делян Пеевски и другите български граждани, попадащи под санкциите на американския закон “Магнитски” (с изключение на укриващия се в Дубай Васил Божков).

Прессъобщението на прокуратурата се появява точно в този момент с обяснението, че по темата има “висок обществен интерес”. Няма данни кой, как и къде е снел обясненията от Делян Пеевски, Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Илко Желязков. 

Шест преписки

Във Върховната касационна прокуратура (ВКП) са образувани шест преписки, по които са започнати лични проверки от прокурори от отдел 01 „Специализиран“ при ВКП, с оглед събиране на данни за евентуално извършени престъпления, обяснява пресцентърът на Иван Гешев. От ГДБОП, националната полиция, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи - Народно събрание, Министерски съвет, Министерство на правосъдието, Министерство на икономиката, Държавен фонд „Земеделие“, е изискана цялата налична информация. 

“Главният прокурор на Република България е поискал от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна информация по отношение на лицата”, пише още в съобщението на прокуратурата.

Прокуратурата имала единомислие със САЩ

След анализ на новопостъпилите материали Специализираната прокуратура е привлякла към наказателна отговорност Харалампиев и Томов за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов и други две лица.

Петър Харалампиев, известен още като Бате Харо, е бивш председател на агенцията за българите в чужбина, назначен от ВМРО. През 2018 г. Харалампиев беше арестуван по подозрение за търговия с продажба на български паспорти, а през 2020 г. получи и обвинителен акт, който според прокуратурата съвпадат с аргументите на САЩ да го санкционират. Красимир Томов е бивш главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина.

По отношение на Васил Божков прокуратурата днес съобщава, че установила, че в Специализирана прокуратура се водят няколко разследвания, чийто предмет съвпада с  образуваната във ВКП проверка т.е. отново действията на прокуратурата предшестват тези на американските власти.

За Пеевски и Желязков проверките продължават.

„Пеевски използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казваше в съобщението на правителството на САЩ от 2 юни т.г., когато бяха обявени санкциите срещу българските граждани по закона “Магнитски”. Той носи името на руския адвокат Сергей Магнитски, който разкрива мащабна корупционна схема и който умира в руски следствен арест. Първоначално законът „Магнитски” налага финансови и визови санкции върху отговорните за смъртта на юриста. По-късно американските конгресмени решават законът да разшири обхвата си и да санкционира нарушители по целия свят.