Смесването на две от най-популярните ваксини - векторната на "AstraZeneca" и иРНК ваксината на "Pfizer/Biontech" - не е просто ефективно, а води до 6 пъти повече неутрализиращи антитела, сочи изследване в Южна Корея, съобщи Ройтерс.

Това е в сравнение с две дози "AstraZeneca". Разликата не е толкова голяма спрямо две дози "Pfizer", тъй като американско-германската ваксина има по-висока ефикасност от британската.

В добавка, изследването е направено в тесен кръг - 499 медицински работници. 100 от тях са получили смесени дози, 200 - две дози "Pfizer", други 200 - две дози "AstraZeneca".

Неутрализиращите антитела спират влизането на вируса в клетките и размножаването му. 

Това изследване потвърждава резултатите на друго във Великобритания през юни. То показа и разлика при реда. Ако "Pfize"r е първа, има повече антитела, ако "AstraZeneca" е първа, има по-добра реакция на Т-клетките. И в двата случая финалната защита е по-добре, но е важно да се знае, че тя не се изчерпва с броя антитела.

В изследването е тествана и ефективността на ваксините срещу вариантите на COVID-19. Срещу Бета, Гама и Делта вариантите тя е намаляла от 2,5 до 6 пъти - по отношение на брой антитела.