Град Ню Йорк ще изисква от всичките си градски служители да бъдат ваксинирани срещу коронавируса, или да се подлагат на седмичен тест, предадоха световните агенции, като цитираха кмета Бил де Блазио. Мярката ще влезе в сила от 13 септември и ще се прилага за над 300 000 души, сред които полицаи, пожарникари и преподаватели.

"Целта е нашето възстановяване. Целта е да предпазим хората", заяви кметът.

Миналата седмица Де Блазио предупреди, че хиляди служители на болниците в града ще трябва скоро да се ваксинират срещу вируса или ще бъдат тествани всяка седмица.

В Ню Йорк 59 процента от жителите от всякакви възрасти са с най-малко една доза от ваксините срещу коронавируса, но темпото на ваксинационната кампания се забавя.

Щатът Калифорния също обяви, че ще въведе от идния месец изискване за доказателство за завършен ваксинационен цикъл или за седмично тестване за всички щатски служители и за и милионите здравни работници в местни държавни и частни болници, предаде Асошиейтед прес.

В национален план само 57 процента от всички американци са получили най-малко една доза, а 49 процента са напълно ваксинирани.
Вариантът Делта представлява над 89 процента от новите случаи на зараза в страната.

Вчера 57 групи, представляващи милиони лекари, медицински сестри, аптекари и други здравни работници, призоваха ваксинацията на здравните работници да стане задължителна в САЩ.

БТА