Във Ватикана започна делото срещу кардинал Анджело Бечиу и други девет обвиняеми за нередности и злоупотреби при придобиването на недвижими имоти в Лондон, предадоха Би Би Си и Фокус.

73-годишният Бечиу е най-старшият духовник в йерархията на Католическата църква, изправен пред съд за финансови престъпления.

В допълнение към Бечиу, който по времето на предполагаемото престъпление е бил заместник-държавен секретар на Общата политика на Ватикана, обвиняеми са видни финансисти и брокери, както и бивши служители на ватиканските институции, включително бившият президент на финансовия информационен отдел на Ватикана Рене Брюлхарт и бившият директор на дирекцията за финансова информация на Ватикана Томазо Ди Руца. Те са обвинени в измами, злоупотреби, предоставяне на невярна информация, корупция, пране на пари, разкриване на секретни документи.

Става дума за случай на придобиване на сграда в Централен Лондон на изключително висока цена с инвестиционна цел чрез дарения. "Финансовият
теч" се оценява от разследването, започнало през 2019 г., в размер на десетки до стотици милиони евро. Преди това Бечиу беше принуден да подаде оставка като префект на Конгрегацията за прославяне на светиите, да се отрече от кардиналските си права и беше ефективно отстранен от Курията
(правителството на Ватикана) през септември миналата година по подозрения за участието му в този грандиозен финансов скандал. Самият прелат многократно отрича всички обвинения и обяви намерението си да изясни всичко в съда.

Забележително е, че вътрешното разследване във Ватикана започна след сигнал от Института за религиозни въпроси (Ватиканската банка - бел.ред.), а
изтичането на информация в медиите доведе до оставката на началника на ватиканската жандармерия Доменико Джани, който подаде оставка, поемайки отговорност за своите подчинени, за които се твърди, че са споделили информация с журналисти.

Папа Франциск смята, че е напълно законно да се инвестират църковни пари, за да се увеличават за благотворителни цели. Настоящият понтифик проведе редица реформи на съдебната система на Ватикана. За първи път в папски град-държава се съди такъв високопоставен представител на курията с участието и на светски съдии, отбелязва агенция ANSA. Това е и най-голямото дело за финансови престъпления в историята на Ватикана.

Бечиу беше уволнен от папата през септември 2020 г., когато се появиха съобщения за финансовите престъпления. Обвиненията срещу него включват предполагаемо насочване на пари към бизнеси, управлявани от братята му в родната им Сардиния.

Очаква се процесът да продължи с месеци. Двете изслушвания тази седмица - по технически въпроси - вероятно ще бъдат отложени до октомври.

Новият шеф на финансите във Ватикана Хуан Антонио Гереро заяви, че сега се полагат безпрецедентни усилия, за да се постигне прозрачност по отношение на финансовите дела.

На 24 юли Ватиканът за първи път публикува подробности за своите инвестиции: 4051 имота в Италия и около 1120 имота в Лондон, Париж, Женева и Лозана.