Северна и Южна Корея са в преговори да възстановят служба за връзка, която Пхенян разруши миналата година и да организират среща на върха като част от усилията да възстановят отношенията си, предаде днес Ройтерс, позовавайки се на три южнокорейски правителствени източника.

Южнокорейският президент Мун Дже Ин и севернокорейският лидер Ким Чен Ун са търсили начин да подобрят обтегнатите отношения, като са разменили много писма от април насам, са казали източниците, говорили под условие за анонимност заради дипломатическата чувствителност на темата.

Връзките се влошиха през изминалата година, след като три лидерски срещи през 2018 г. дадоха надежди за мир и помирение.

Междукорейските преговори биха помогнали за повторното стартиране на разговорите между Пхенян и Вашингтон, които целят премахване на ядрената и ракетната програма на Севера в замяна на облекчаване на международните санкции над Северна Корея.

Ройтерс отбелязва, че въпросът е ключов за Мун, който е изправен пред намаляваща подкрепа в последната година от мандата си. Той помогна да бъдат организирани исторически срещи между Ким и предишния американски президент Доналд Тръмп през 2018 и 2019 г.