"Аз не съм ловец, но ми разказаха за един обичай при ловците. Когато убият прасе, ловецът, който го е улучил, взема главата, но после всички, които са гонили това прасе, си делят заедно прасето и всеки взема неговата си част. Ако са десет души, примерно по една десета.

От "Има такъв народ" убиха прасето, взеха главата и някак си поискаха да вземат и цялото тяло. Не става така.

Има някаква народна мъдрост. Трябва да има партньорство. Това, което ни казаха хората на изборите, беше много ясно – махнете ГЕРБ и го направете заедно".

Така депутатът от БСП и лидер на "Нормална държава" Георги Кадиев описа в интервю за БНР как според него изглежда в момента политическата ситуация на хем преговори за съставяне на правителство, хем противопоставяне между ИТН и потенциалните й партньори - "Демократична България", "Изправи се БГ! Ние идваме" и левицата. Както е известно, днес предстои нова среща между формациите, като очакването е, че от партията на Станислав (Слави) Трифонов ще представят и кандидатите си за министри.

В интервюто Кадиев очерта и къде са основните линии на разминаване между БСП и ИТН при разговорите по политики досега. Макар и двете формации да дават вид, че преговорите текат по мед и масло. Разминаване, например има по отношение на ядрената енергетика. БСП настоява и за АЕЦ "Белене", и за нови мощности в АЕЦ "Козлодуй", а хората на Трифонов не искат втората атомна. Според депутата на левицата не може да се поддържа и искания от ИТН балансиран бюджет - без дефицит. Нямало и ясен ангажимент за т.нар. Марици - пиперлива тема заради запазването на стотици хиляди работни места. БСП иска и по-ниска ДДС ставка за лекарствата и храните - а от ИТН били против.

Лидерът на "Нормална държава" обаче не се ангажира с мнение - това разделителни линии за подкрепа или неподкрепа от страна на Столетницата са. Както е известно, финалното решение ще се вземе от пленума на партията - след края на преговорите и след като стане ясен пълният състав на правителството (засега има само кандидат-премиер - Пламен Николов, б.р.).

По този повод Кадиев бе помолен да разтълкува и думите на Трифонов, че не иска сегашният служебен министър на финансите Асен Василев в кабинета си, защото му бил твърде ляв. Депутатът също се оказа изненадан, посочвайки, че ако Василев е ляв, то БСП, с която ИТН преговаря, трябвало да е за лидера ултра лява партия.

"За мен е лош вариант правителството да мине само и единствено заради излизането на някоя партия от залата", заяви още Кадиев, визирайки възможността за избор и при нисък кворум. Според него трябва да има многостранно споразумение между партиите, подкрепящи правителството, с определен времеви хоризонт и ясна програма. За такова настояват и ДБ и ИБГНИ. 

По думите му от ИТН трябва да решат искат ли партньори, с които да подпишат споразумения, или плаващи мнозинства, което означава нестабилност за страната. "Трябва да има партии и партньори, които гледат в една посока, а не се обвиняват един друг от първия ден", посочи депутатът от левицата.

Според Кадиев още при актуализацията на бюджета ще проличи има ли стабилно мнозинство или плаващи мнозинства, които са "рецепта за търговия" при различни законопроекти.