Необходима ли е трета ваксина за усилване на имунитета срещу COVID-19? Споровете за това не стихват, макар че в много държави политиците решиха този път да изпреварят учените и да предложат трета доза ваксина.

Някои експерти са убедени, че имунитетът от две дози ваксина е достатъчен поне за няколко години, докато други смятат, че третата доза е необходима за хората в рискова група. Производителите на Pfizer и Biontech предупредиха още в началото на вакиснационната кампания, че според техните данни имунитетът от две дози леко спада след 6 до 12 месеца и ще е необходима трета, „освежаваща“ ваксина, за да е той максимален.

„От данните на израелското здравно министерство и практиката с ваксините досега става ясно, че защитната сила на ваксините започва да намалява 6 месеца след поставянето им“, коментира германското здравно министерство.

Германия реши от септември да предложи трета ваксина на хората в рискови групи.

Pfizer и Biontech пък съобщиха, че според продължаващо в момента тяхно проучване третата ваксина показва много добър резултат. Данните от това проучване ще бъдат предоставени в следващите седмици на американската здравна служба FDA и на европейската ЕМА.

Според тези данни третата доза постига стопроцентова имунна защита срещу всички варианти на Covid-19, засичани досега. 

Успоредно с това обаче фармацевтите разработват и вариант на ваксината, който да е насочен точно срещу разпространяващия се в момента “Делта“-вариант на вируса.

FDA разпространи прессъобщение, в което уведомява, че американците, които са напълно ваксинирани, засега нямат нужда от трета доза. Властите обаче са подготвени да я предложат, ако научните доказателства показват, че тя  е необходима. Тези данни не се събират само от проучванията на фармацевтичните фирми, а и от независими изследвания.

На запитване на Клуб Z от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) съобщиха, че все още се въздържа от препоръка за трета ваксина. Към този момент се изхожда от това, че двете дози са напълно достатъчни за защита от вируса. За решение за трета ваксина ЕМА все още не разполага с достатъчно данни.

Решението на ЕМА обаче не е задължително за прилагането на трета доза. Това пък решиха германските здравни министри на своя среща в понеделник. Решено бе от септември в Германия всички, които принадлежат към особено рискова група, да получат предложение за трета доза от ваксината. 

„Ще предложим от септември трета доза във всички домове за възрастни и тежко болни хора“, заяви и здравнот оминистерство в Берлин.

Трета ваксина могат да получат, ако желаят, и хората, ваксинирани изцяло с „Астра Зенека“ или „Янсен“. Те биха могли да поискат и една доза от рнк-ваксина.