До момента няма постъпил сигнал с обвинение за плагиатство към номинирания за вътрешен министър юрист от "Има такъв народ" Петър Илиев. Това са обявили от Софийския университет "Св. Климент Охридски" на запитване на правното издание Лекс.бг.

Миналия петък Илиев е бил обсъждан между ИТН и другите групи в парламента като възможен министър-председател, преди хората на Слави Трифонов да вземат мандата за съставяне на правителство от президента. От ИТН отрекоха юристът да е бил спряган за премиер, но разговорите бяха потвърдени от "Демократична България", и от "Изправи се БГ! Ние идваме". 

В крайна сметка мандатът бе взет от Пламен Николов, а днес стана ясно, че Илиев, който бе предложен за правосъден министър в проектокабинета "Николай Василев", е отново сред кандидат-министрите - но за титуляр на МВР.

Както Клуб Z писа вероятна причина за оттеглянето на Илиев като кандидатура за премиер, са съмнения за плагиатство. Юристът е изтеглил от пазара свое издание - "Компетенцията на Народното събрание", за което в юридическите среди има подозрения, че съдържа части от дисертацията, наскоро издадена в книга, на преподавателката в СУ и юристка доц. д-р Наталия Киселова. В неделя "Правна лудост", популярна страница в социалната мрежа "Фейсбук", откри една бройка на "Компетенцията на Народното събрание" и демонстрира нагледно, че немалко страници са почти идентични с текстове от "Парламентарен контрол" на доц. Киселова.

Сигнал за плагиатство в СУ може да подаде всеки на академична длъжност (както и от друг университет) или дори студент във вуза.

Сигналът се подава до ректора на СУ, той го изпраща на заместника си, който отговаря за научноизследователската дейност. В случая това е проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от деня, следващ деня на получаване на сигнала, извършват проверка по допустимост, пишат колегите от Лекс.бг. Ако се прецени, че сигналът е допустим, го изпращат за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако бъде разкрито плагиатстване, Илиев трябва да бъде уволнен от поста си на главен асистент в Юридическия факултет, няма да има право да стане доцент или професор дори и в друг университет. Има вероятност да загуби и адвокатските си права.

Днес пък зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов заплаши със съд всеки, който твърди, че Илиев е плагиатствал. Самият той заяви през миналата седмица по повод члена на служебния кабинет Асен Георгиев, че човек, виновен за интелектуална кражба, не трябва да е министър. Йорданов твърди, че ако някой е искал да се оплаче за плагиатство след излизането на книгата на Петър Илиев, е имал 6 месеца срок за това. Но във Вътрешните правила на СУ за плагиатството се казва изрично, че подобна давност няма.