Кандидатът на "Има такъв народ" за вътрешен министър е Петър Илиев, потвърдиха след края на срещите на партията днес кандидат-премиерът Пламен Николов и зам.-председателят на партията Тошко Йорданов.

Защо това е номинацията, срещу която вече имаше възражения от потенциалните партньори, когато името се завъртя за премиерския пост, отговори Николов, че днес възражения не е чул. И добави:: 

"Той е страхотен специалист, човек, който може да се справи с предвидените реформи".

По конкретната тема - твърдения, че Илиев е копирал части от чужда дисертация - в случая на конституционалистката и преподавателка доц. Наталия Киселова, се намеси Йорданов: 

"Искам някой с лицето си да каже, че г-н Петър Илиев е изплагиатствал. За да може да бъде осъден. Да излезе и да каже, твърди се, че това е г-жа Наталия Киселова. Той е готов е да осъди всеки."

По думите на зам.-председателя на ИТН всеки, който се чувства ощетен при издаване на книга, в рамките на 6 месеца може да заведе иск, можел е да реагира. 

Преди отговорите на въпроси Пламен Николов потвърди всички изтекли преди това имена, представени пред "Изправи се БГ. Ние идваме", "Демократична България" и БСП като кандидати за министри в кабинет на ИТН. Размествания няма. 

"Това са хората, които ще предложа", гарантира кандидат-премиерът.

Попитан смята ли, че проектокабинетът и структура на Министерския съвет ще получи парламентарна подкрепа, той добави:

"Да, мога да кажа, че съм оптимист".

Кои са вицепремиерите ще стане ясно на следващ етап.

На излизане от срещите с ИТН и от обединението около Мая Манолова, и от "Демократична България" е отговориха дали ще дадат подкрепа. А и двете формации продължават да говорят за споразумение срещу подкрепа. Само лидерката на БСП Корнелия Нинова намекна, че е имало някакво съгласие за форма на споразумение. По този повод и на конкретен въпрос Йорданов обясни: 

"Коалиционно споразумение няма да подписваме, няма коалиционни споразумения, не сме коалиция! Няма съгласие за общ документ между партиите. Какво ще направим – ще видите."

Стана ясно още, че срещите днес "не бяха с цел диалог" около имената. А с цел представянето на имената. Разбра се, че е имало видео визитки. Кой е избирал кандидат-министрите? Пламен Николов отговори така: 

"Това е екипна игра, решенията са на партията и Националния съвет".