След като вчера стана ясно, че българската индустрия е напът да започне да затваря производствени мощности, заради изключително високата цена на борсовия ток в България и след реакция на интервенция от страна на Министерството на енергетиката, днес въпросът се прехвърли в Народното събрание. 

Премиерът Стефан Янев, до когото българският бизнес изпрати писмо с искане за незабавна реакция, бе подложен на въпроси от групите на ГЕРБ и БСП. Причината е, че в продължение на няколко дни цените на борсовия ток следваха растяща крива, която във вчерашния ден достигна невижданите над 400 лв. за мегаватчас (б.р. - въпреки че високите цени на нашата борса са тенденция от години). Зад тази ситуация стоят както нерешените с години проблеми в българската енергетика, така и обективни обстоятелства - екстремните температури у нас, а и в Европа. 

Според бившата министърка на енергетиката в последните две правителства на ГЕРБ - Теменужка Петкова обаче ситуацията е причинена от настоящото ръководство на енергийното министерство, което "работи на автопилот", което "се чуди как да освободи шефовете на БЕХ, да изчегъртва, но не и да върши това, за което е там". Тя попита Стефан Янев какво е предприело правителството за подобряване на ситуацията. 

Отговорът обаче бе предварително ясен, защото още от вчера се знае, че МЕ изисква включването на допълнителни енергоблокове в държавната ТЕЦ "Марица изток 2", която да произведе толкова електричество, колкото е необходимо за задоволяване на ликвидността на пазара (в понеделник натоварването достигна до 5000 мВч при мощности от 5800 мВч. 900 мВч обаче се изнасят). В резултат средната цена днес е 250 лв. за мегаватчас, при средна вчера от 330 лв. за мегаватчас. Трябва да се отбележи, че и 250 лв. е висока цена - двойно над прогнозната от КЕВР от доклада от първи юли.

Янев обясни, че "Марица изток 2" е получила и заповед да търси дългосрочни договори за доставка, защото, по думите му, именно краткосрочнит водели до ниска ликвидност и високи цени. В интерес на истината, ръководството на ТЕЦ-а, назначено от ГЕРБ, може само да прояви инициатива и всекидневно да предлага допълнителни количества, което би помогнало и на тежкото финансово положение на дружеството. 

Петкова обаче не остана доволна и обяви, че министерството на енергетиката е в "безтегловност" и че индустрията ни била обречена на гибел, ако така се продължи.

Припомняме, че такива писма от бизнеса са изпращани и преди и то във времето, в което именно Теменужка Петкова бе начело на сектора. Тогава работодателите бяха още по-директни и използваха думи като "некадърно и/или корумпирано управление на енергетиката в България". Припомняха се и енергийните олигарски на прехода, които никой не пипа. Тогава Петкова обаче не видя "безтегловност" в министерството. 

Интересно беше, че Петкова поиска да знае дали правителството смята да подпомогне по някакъв начин бизнеса. И направи вметка - "но не както знае служебното правителство - с кредити". Именно правителството на ГЕРБ защитаваше идеята за раздаването на повече кредити, вместо грантове в кризата. 

Янев даде да се разбере, че такъв план не е изготвян и че тепърва ще се мисли по тази тема. 

Представителят на БСП - Драгомир Стойнев, който също е бил ресорен министър, пък обвини БЕХ в саботаж, заради отказа на холдинга да нареди моментално включване на "Марица изток 2", която е част от структурата му. Вчера от БЕХ заявиха, че " "евентуалната намеса в търговската им дейност ще накърни оперативната им самостоятелност, като тези действия на холдинга могат да представляват пазарни манипулации в нарушение на REMIT (правилата на общия европейски енергиен пазар - б.р.)".

Той, очаквано, похвали правителството за интервенцията, но поиска да се вземат обяснения за действията на БЕХ.