Полша не бива да остане член на Европейския съюз на всяка цена, каза министърът на правосъдието Збигнев Жобро в интервю за в. "Жечпосполита". В него той остро се противопостави на определените от него като "изнудване" критики от блока за реформите в съдебната система на Полша, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Той направи тези коментари на фона на засилващо се напрежение между Варшава и Брюксел, породено от дългогодишен спор за върховенството на закона. Полша е изправена пред краен срок до 16 август, докогато трябва да изпълни решение на Съда на ЕС или потенциално да понесе финансови санкции.

"Аз съм твърд противник на поддаването на незаконното изнудване, което Европейският съюз извършва чрез Съда", каза Збигнев Жобро за ежедневника "Жечпосполита". "Вярата, че ЕС е добър чичо, който ни дава пари и че на всяка цена трябва да приемем всичките му искания, е пропаганда и фалш", каза той и добави, че Полша трябва да е част от ЕС, но не на всяка цена.

Жобро, който е лидер на крайно десния младши партньор в управляващата коалиция, е архитект на реформата на съдебната власт, която постави Полша в сблъсък с Брюксел. Според Европейската комисия промените подкопават независимостта на съдилищата в най-големия източен член на блока и Полша трябва да приложи решение на Съда на ЕС, с което се разпорежда страната да разпусне смятаната от критици за политизирана дисциплинарна камара за съдии.

Вчера председателят на Върховния съд на Полша частично замрази работата на камарата.

Управляващата в Полша коалиция "Обединена десница" е дълбоко разделена как да реагира на ултиматума на Брюксел.

По-умереното й крило призова за компромис, а партията "Обединена Полша" на Жобро настоява, че реформите са необходими, за да бъдат спрени някои съдии, които вярват, че са над закона.

На въпрос дали "Обединена Полша" ще остане в коалицията, ако Полша приеме решението на Съда на ЕС, Жобро отговори, че има "лимити на компромиса".

Социологическите проучванията показват, че по-голямата част от поляците подкрепят членството в ЕС. Независимо от това, скорошно проучване, проведено за "Жечпосполита" показа, че процента от поляците подкрепящи напускането на блока се е увеличил спрямо предишните проучвания.