Олимпийските игри в Токио бяха закрити днес с церемония, която отново докосна и ни накара да се усмихнем. 

Това бяха най-проблематичните Летни игри в най-новата им история - заради COVID-19. Отложиха ги през миналата година, а в настоящата едва започнаха, спъвани от скептицизъм и някои гласове в Япония, приканващи да бъдат отменени или отново пренасрочени.

Преминаха в крайна сметка и то добре - предвид обстоятелствата. В Страната на изгравящото слънце има строги мерки посред нова вълна на пандемията. Нямаше публика по арените, а делегациите - спортисти, треньори, щабове и малцината функционери, бяха подложени на истински тормоз от постоянни тестове.

В крайна сметка случаите на коронавирус сред участниците не бяха много. А самите спортисти свикнаха за година и половина да се готвят и състезават в тези условия. Спортният дух победи - не беше познатия празник, но все пак ги имаше тези Игри. Донесоха много емоции, рекорди, куриози, забавни моменти... Можеше да ги няма.

На церемонията по закриването участваха доста по-малко спортисти, повечето вече са в страните си и гледаха по телевизията. Имаше знаменосци - капитанката на ансамбъла Симона Дянкова от българска страна. Отново видяхме демонстрация на японската култура - традиционната и съвременната.

А в края Токио предаде щафетата на Париж, който ще приеме Игрите след три години. С познатите ритуали, но и със съвременни технологии, като например изпълнение на химна на Франция от шест континента. Прозвучаха и шансони. А в Париж се вихреше купон около Айфеловата кула - страната чака своя олимпийски час.

Вижте още снимки от закриването и шоуто във френската столица.

Традиционно призьорите в маратона бяха наградени на закриването - шампион е Елиуд Кипчоге (Кения), със среброто е Абди Нагейе (Нидерландия), а с бронза - Башир Абди (Белгия).