Делта вариантът на коронавируса измества всички останали мутации и над 90 на сто от последните проби са от този вариант, но все още няма регионални различия. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"30-40 на сто са колебаещите се българи дали да се ваксинират", посочи доц. Ангел Кунчев.

Според него имунизацията у нас буксува заради общото недоверие на обществото към държавата, към институциите.

"В световен мащаб 50-60% от хората са имунизирани, което е далече от необходимите 70 до 90 на сто ваксинирани, за да се постигане колективен имунитет. Ообено при Делта варианта, който се разпространява много бързо, ще са нужни 90 на сто ваксинирани хора", каза още доц. Кунчев.

Спореднего все още сме началото на четвъртата вълна - все още заразените са 40 на 100 хиляди, докато в съседните държави като Гърция и Кипър са много повече.

Преболедувалите и официално регистрирани са около 450 000, а под 40 на сто от населението са ваксинирани с една или две дози и преболедувалите.

Данините сочат, че едва един - два процента от постъпващите болница са ваксинирани и то с непълна доза, а 98 на сто от сега хоспитализираните са без ваксина.

По-рядко се среща симптоматиката със загубата на вкус и мирис при Делта-варианта. Това заяви пред БНТ вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

Тя обясни, че във Великобритания с коронавирус се заразяват по-млади хора, защото останалите са ваксинирани.

Според нея два са основните начини за борба с коронавируса - физическите мерки и ваксините, а при първи симптоми на кашлица и температура най-разумно е да потърсим лекарска помощ.

"Когато хората не се чувстват добре, трябва да ограничат контактите си - кашлица и температура, когато започнат болки в гърлото, трябва да светне червената лампичка. Стана ясно, че коронавирусът не се страхува нито от топло, нито от студено време. Делта-вариантът се разпространява 2 пъти по-бързо", каза проф. Радостина Александрова.

Тя уточни, че маските и физическата дистанция трябва да продължат да се спазват и призова да се ваксинираме.

"Ваксините са висока защита - понижават вероятността за сериозно протичане на болестта и смърт. Преболедувалите също е необходимо да си поставят ваксина. С третата доза целта е да се актуализира имунната памет, за да организмът да реагира адекватно при следваща среща с вируса", каза още проф. Радостина Александрова.