БСП е напът също да не подкрепи правителство с мандата на "Има такъв народ".

Политическият съвет на партията вече директно обвърза решението си с оттеглянето на кандидатурата за вицепремиер и министър на вътрешните работи - Петър Илиев. Бюрото смята, че ако той остане в състава на така предложения Министерски съвет, то не може да се разчита на подкрепата на левицата.

Макар окончателното решение да е на пленума, който трябва да се произнесе малко по-късно днес, очаква се той да излезе с решение за неподкрепа.  Такива са настроенията в партията, разказаха социалисти пред Клуб Z. 

Така например личното си решение обяви правното острие на левицата Крум Зарков - в профила си във фейсбук.

"Ще гласувам "против" БСП да подкрепи проектокабинета на ИТН. И не само заради Петър Илиев и неяснотите около други кандидат-министри. Причината е, че очевидно зад този кабинет не може да се състави мнозинство, което да не зависи от ГЕРБ или ДПС. Без това за нито една от точките, по които се споразумяхме с ИТН, няма гаранция за изпълнение. Напротив - сигурно е, че много от тях ще останат само на думи", написа Зарков.

Вчера лидерката Корнелия Нинова обяви, че в партията били меко казано "смутени" от изявата на Петър Илиев в сутрешния блок на Нова тв - първата му публична поява от първата му номинация - като кандидат за министър на правосъдието в проектокабинета "Василев". 

Нинова призова ИТН да смени този кандидат за министерски пост, като посочи, че в зависимост от отговора, пленумът на партията ще се събере непосредствено преди гласуването на кабинета утре, за да вземе решение.  Така формално социалистите трябва да заявят днес писмено да гласуват ли на парламентарната група мандат за подкрепа, ако ИТН не оттегли Петър Илиев.

Иначе в БСП били доволни от изпратения от ИТН окончателен документ с приоритети и политики и го приемали за основа на исканото от всички споразумение.

По-рано през деня от "Демократична България" ъсщо обявиха решението на коалицията - няма да подкрепят кабинет на партията на Станислав Трифонов. 

Ден по-рано същото направиха и от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Заявката на ГЕРБ е за неподкрепа. Как ще действа ДПС засега е неясно.