"Демократична България" няма да подкрепи кабинет с мандата на "Има такъв народ". Но коалицията настоява за реализиране на третия мандат, не обаче от БСП, при което да се състави правителство с хоризонт от шест до осем месеца. То трябва да обедини партиите около няколко основни приоритета. 

Такова решение взе днес ръководството на коалицията.

Решението не е изненада и бе предизвестено, като още преди няколко дни "зелените" депутати от ДБ обявиха решението си за неподкрепа.

Спорните имена в проектокабинета на Станислав Трифонов, като това на Петър Илиев и Иво Атанасов, съответно вицепремиер и МВР министър и министър на правосъдието, например, са най-малката причина. От ДБ така и не получиха уверение от ИТН, че ДПС и ГЕРБ ще бъдат изолирани от процесите на взимане на решения и евентуално бъдещо правителство с участието на ДБ няма да е параван за тези две т.нар. партии на статуквото. Не получиха и исканото от всички потенциално подкрепящи кабинет на Трифонов формации споразумение - по политики, с ясни разчети, в т.ч. времеви и с подписа на лидера. Самият проектокабинет пък само бе представен на ДБ, БСП и "Изпрви се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ), без предварителни консултации - с пауърпойнт презентация.

По време на самите преговори по политики пък често имаше престрелки, излизащи дори от рамките на добрия тон, с автори представителите на ИТН. 

Мотивите

Точно в 11 ч. Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев дадоха пресконференция в сградата на Народното събрание.

"С абсолютно единодушие беше взето решение, че ние не можем да подкрепим правителство на ИТН - обяви Иванов.

Дадохме ясна зявка за правителство на промяната, което има състав и капацитет да промени България. Беше много ясно казано още преди изборите - какви са целите на ДБ и как дефинираме промяната по приоритети. Много ясно казахме, че промяна с ДПС в задния вход няма как да стане", допълни той. "И много ясно казахме от самото начало, че няма да подкрепим каквото и да е било правителство. И ние днес не можем да предадем нашите избиратели, които искаха промяна".

"Можем ли да подкрепим едно мнозинство, което открито казва, че е плаващо? Не можем", посочи още Иванов. И припомни откритите единодействия на ИТН с ДПС. "Можем ли да излъчим правителство, което стъпва на една едностранна декларация? Не можем" - продължи Иванов. И посочи липсата на темата "Иван Гешев" в декларацията на ИТН, която тя предложи като "програма" - но пък го имало земеделието. 

"Няма ангажимент за съдебна реформа, за реформа на КПКОНПИ, за евроатлаантическите ценности, за възстановяване на енергийния суверенитет, за климата, за модернизация на армията, няма програма за ваксинацията, за борба с корупцията, няма твърд ангажимент за присъединяване към еврозоната. При тези липси, можем ли ние да подкрепим? - Не. - категоричен бе Иванов.

"Трябва ясно да се каже едно нещо - този състав на МС е най-слабият сътав. Най-доброто, което можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме. Не може никой да казва, че ние сме задължени под диктат да гласуваме", посочи още съпредседателят на ДБ.

Какво следва?

Какво следва? ДБ по никакъв начин не се притеснява от участие в изборите, от дебат, правим динамична, цветна кампания. Но преди всичко трябва да мислим за страната - така че нашият призив е не горете мостове, призова Иванов.

От коалицията щели да настояват за професионални разговори, "защото третият мандат е кризисен". "Но трябва да се осигури правителство за следващите 6-8 месеца".

"Всички сме длъжни, освен ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме за правителство с ограничен времеви мандат", посочи още съпредседателят на ДБ и допълни - че в този кабинет трябва да влезе и част от служебния кабинет.

"Ние сме длъжни да го направим. Нашият призив е дайте да сме конструктивни, да сме по-смирени, дайте да дадем на хората управление, което не оставя вкуса за унижение, за диктат. Дайте да дадем перспектива за следващите 6-8 месеца. Дайте да бъдем отговорни", призова накрая Иванов.

От думите му обаче се разбра, че ДБ няма да подкрепи проектокабинет на БСП - с което на практика Иванов призна, че вменява отговорност на президента Румен Радев - на кого трябва да връчи третия проучвателен мандат (тъй като вторият отива при ГЕРБ по правило, а ГЕРБ вече заяви, че няма да предлага състав на Министерския съвет).

Иванов призна и друго - че от коалицията много по-рано, а не в последния момент, е трябвало да заявят позицията си.

А останалите

Със същите аргументи вчера парламентарната група ИБГНИ обяви своето решение, че няма да подкрепи првителството на Трифонов. Оттам бяха категорични, че смяната на имена в проектокабинета, което е възможно до гласуването, не може да промени това решение.

И ДБ, и ИБГНИ нямат намерение да участват в сценариите тайно гласуване или изкуствено сваляне на кворума.

Днес и левицата трябва да вземе окончателно решение - "на подпис".  

Вчера лидерката Корнелия Нинова обяви, че в партията били меко казано "смутени" от изявата на Петър Илиев в сутрешния блок на Нова тв - първата му публична поява от първата му номинация - като кандидат за министър на правосъдието в проектокабинета "Василев". 

Нинова призова ИТН да смени този кандидат за министерски пост, като посочи, че в зависимост от отговора, пленумът на партията ще се събере непосредствено преди гласуването на кабинета утре, за да вземе решение.  Така социалистите трябва да заявят днес писмено да гласуват ли на парламентарната група мандат за подкрепа, ако ИТН не оттегли Петър Илиев.

Иначе в БСП били доволни от изпратения от ИТН окончателен документ с приоритети и политики и го приемали за основа на исканото от всички споразумение.

Заявката на ГЕРБ е за неподкрепа. Как ще действа ДПС засега е неясно.