"Днешното интервю беше смущаващо за нас. В най-лека форма се изразявам".

Така на извънредна пресконференция лидерката на БСП Корнелия Нинова коментира първата публична изява на кандидата на "Има такъв народ" за вицепремиер и министър на вътрешните работи Петър Илиев. И призова мандатоносителят да оттегли номинацията му за проектокабинета. Макар и зад "приктирието" на пленума на партията.

Пресконференцията започна с анонс от страна на Нинова, че от ИТН са изпратили до левицата документ, отразяващ в пълнота политиките, искани от БСП. "Първата стъпка за писмен документ за това какво ще правим е извървяна успешно" - отчете Нинова. Както е известно, не само левицата, но и останалите формации, потенциални партньори в управление начело с ИТН, искаха ясно споразумение. Не стана ясно обаче от кого е подписан документът, пратен от партията на Станислав Трифонов.

Но:

"Но изявлението на кандидата е смущаващо за нас. Ще направим предложение към Националния съвет - че ние продължаваме да стоим зад мерките (57 на брой), зад подкрепа за политики, но бихме искали, без това да е натрапчиво и без да оказваме натиск, бихме искали мандатоносителят да преосмисли решението си за кандидата за вицепремиер и министър на вътрешните работи", заяви Нинова.

"Ще изчакаме тяхната реакция" и Националният съвет на партията щял да вземе решение утре, преди гласуването в парламента, което се очаква да е в сряда.

Иначе лидерката пак подчерта: "Ние министри не предлагаме, не се пазарим за постове".

От думите й се разбра, че само Петър Илиев от целия проектокабинет "смущавал" Столетницата. Други промени не искат.

На въпрос сега ли се запознахте с характера на Илиев, който е известно е работил за "Позитано" 20, Нинова отвърна:

"Петър Илиев е консултирал писането на две или три конституционни жалби като юрист. И като юрист има качества, защото спечелихме жалбите. Но има разлика между това да си юрист и вицепремиер".

С други думи - левицата иска смяната на адвоката, но в зависимост от реакцията на ИТН, пленумът на партията ще реши в последния момент Да или Не за подкрепа за кабинет.

Нинова отрече решението да зависи и от това на "Демократична България" и ИБГНИ - както се разбра вчера от интервю за БНР на депутата Стоян Мирчев.