Вместо гласуване за премиер и Министерски съвет, депутатите ще изслушват министри, ще решават за дистанционно участие в заседанията на карантинираните, ще дебатират комисия "Буджака". 

Или поне това става ясно от дневния ред на парламента, който след около час ще започне работа, а депутатите ще трябва да го гласуват седмичната си програма.

Още вчера председателката на Народното събрание Ива Митева заяви, че няма да включи в дневния ред гласуванията за проектоправителството на "Има такъв народ". Това се случи след като Станислав (Слави) Трифонов обяви, че формацията оттегля кабинета си, въпреки че мандатът е реализиран успешно и с това от ИТН създадоха конституционен прецедент. Според едни конституционалисти процедурата трябва да бъде завършена, т.е. министър-председателят да бъде подложен на гласуване, а според други - не може проектопремиерът Пламен Николов да бъде накаран насила да става премиер.

И така, вчера Николов депозира в парламента, както и в президентството, своя отказ. Обявени бяха "лични причини". Но в профила си във фейсбук Николов изтъква само политически такива.

Очаква се все пак народните избраници да дебатират по казуса. А точката може да бъде включена в дневния ред по всяко време, стига някой депутат или парламентарна група да поискат това предварително. Но все пак юристи в парламента посочват, че не е юридически издържано да се кара насила Николов да става премиер. Макар да е предизвестено, че това няма да се случи.