Лео Меси даде първата си пресконференция като футболист на "Пари Сен Жермен" - заедно с президента на клуба Насер Ал-Хелайфи, който развърза кесията и го привлече без трансферна сума от "Барселона".

Клубът обяви Меси за свой играч късно снощи. Договорът е за две години с опция за още една, а аржентинецът ще взема минимум 25 милиона евро на сезон.

Лео пристигна вчера в Париж, мина медицинския преглед, срещна се с отбора и треньора Маурисио Почетино и дори мина през "Парк дьо Пренс". Днес се върна там, а отново го чакаха много привърженици.

"Всичко, което ми се случи през миналата седмица, беше трудно, бързо и емоционално, рече Меси пред десетки репортери. - Не мога да повярвам през какво минах и изживях в Барселона, но вече се чувствам нетърпелив и щастлив в моя нов живот със семейството ми тук. Беше трудно, с върхове и спадове, но вече съм тук и започвам нещо ново."

Той добави, че е благодарен на ръководсвото на клуба и на феновете на топлия прием.

Насер Ал-Хелайфи отговори на много въпроси. Един от тях бе за бъдещето на Килиан Мбапе, за когото се спекулира, че иска да напусне, още повече предвид идването на Меси. Кандидат №1 за френския национал е "Реал" (Мадрид).

"Килиан винаги е искал амбициозен отбор, който да побеждава. С идването на Меси той вече няма извинения. Тимът е страхотен. Няма избор, освен да остане тук", отвърна катарският бизнесмен.

"Това е изключителен и исторически момент за клуба, за футболния свят, направо фантастичен за нас, така започна босът. - Всички познават Лео. Той единствен спечели шест пъти Златната топка. Той превръща футбола в магия, прави го прекрасен и е победител. Когато започнахме тук преди десет години, хората ме питаха какво ще правим с този проект. Горди сме къде се намираме днес. Имаше огромно желание и от двете страни това да се случи."

Меси изглеждаше по различен начин в сравнение с неделя, когато плачеше и видимо беше тъжен. Днес той се усмихваше и имаше ведро изражение. Въпреки това няколко пъти каза, че му е било трудно и за кратко време животът му се е променил много.

"Щастлив съм, че съм тук, рече Лео. - Все още имам голямо желание да играя и да печеля колкото е възможно повече. Това не се е променило от първия ден в моята кариера. Този клуб е готов да се бори за всички трофеи, а това съвпада и с моите цели. Затова дойдох. Надявам се, че заедно ще го постигнем. Искам да спечеля Шампионската лига. Благодаря на Париж за лудото посрещане. Сигурен съм, че ще се наслаждавам тук. Всички заедно ще се борим за целите на клуба."

Меси не знае дали още в събота ще запише първите си минути с екипа на новия тим. Той със сигурност се нуждае от подготовка - след Копа Америка не е водил такава, а оттогава мина точно месец. Започва да тренира още от днес.

Аржентинецът е изумен от начина, по който феновете на ПСЖ са реагирали на идването му. Не е повярвал, когато още в Барселона са му казали, че хората са по улиците и го чакат.

А какво ще стане, ако срещне Барса на терена?

"Беше много сложно да напусна "Барселона", без да знам къде отивам. Барселона е моят дом, аз отидох там още като дете. Те знаеха, че ако ще сменям клуба, ще отида в силен отбор, който се бори за титли, например в Шампионската лига. Обичам да побеждавам, обичам да вкарвам важни голове. Не знам какво ще бъде, ако срещнем "Барселона". Ще е много хубаво да се върна там. Надявам се да има фенове, предвид пандемията. Ще бъде много странно да изляза там с различен екип, но може да се случи. Ще видим."

Ал-Хелайфи увери, че с привличането на Меси ПСЖ няма да наруши правилото за Финансов феърплей. Преди всяка сделка той се допитвал до финансовия си отдел. И сега клубът щял да спази всички изисквания. Същевременно шефът се надява, че клубовете във френската Лига 1 ще започнат да изкарват повече от тв права - заради Меси. И че градът също ще спечели.

В разговорите си със спортния директор Леонардо геният изразил притеснение дали семейството му ще се адаптира в Париж. Въпреки това се впуснал, а с половинката му Антонела вече харесали френската столица.

Той вярва, че Лига 1 се развива. Следял я заради други аржентински футболисти в нея. Добави, че е много ентусиазиран от съблекалнята на новия си клуб - най-добрите футболисти на своите позиции, както се изрази. Бе питан за Марко Верати - похвали го, разкри, че в Барса искали италианеца, но даде високи оценки на всички останали.

Да Мария, Парадес и разбира се, Неймар, били футболистите оказали най-голямо влияние да Лео да се реши на стъпката.

В края на пресконференцията се чуваха скандирания "Меси, Меси, Меси". Той позира с екип на ПСЖ с новия си номер (30, такъв бе и първият в "Барселона") с Ал-Хелайфи и Леонардо, а после всички се отправиха на терена.

Заради мерките срещу COVID-19 "Пари Сен Жермен" не пусна хора на стадиона. Все пак имаше подиум, на който идолът се показа, а хиляди го аплодираха. Каза няколко думи. А дори в музея на Мадам Тюсо бе сменена фланелката му.