Лео Меси даде прощална пресконференция на стадион "Камп Ноу" в Барселона, на която не удържа сълзите си. Онзи ден стана ясно, че Барса не може да го задържи, тъй като заплатата по евентуалния му нов договор надхвърля лимита на възнагражденията в клуба - таван, наложен от Испанската футболна лига.

"След 21 години аз напускам заедно с трите ми каталунско-аржентински деца, започна Лео. - Ние живеем тук, това е нашият дом. Благодарен съм за всичко, на моите съотборници, на всеки, който ме е подкрепял.

Дадох всичко на този клуб - от първия до последния ден. Никога не съм си представял, че ще дойде моментът да кажа сбогом. Не съм мислил за това."

Той продължи, че би желал да се сбогува на пълен стадион. През миналата година е искал да си тръгне, но не и сега. Което го прави тъжен.

Призна, че е възможно да премине в "Пари Сен Жермен". Според испански и френски медии сделката може да стане факт още следващата седмица, тъй като Меси е без договор, трябва да уточни "само" личните си условия.

Лионел, който е считан за най-великият в историята на Барса, получава подобаващо изпращане. Клубът разпространи снимки, на които е подредил купите, спечелени в ерата на №10 (горе). Хиляди фенове се стекоха на "Камп Ноу" да го изпратят. Имаше толкова публика, колкото не малко клубове биха се радвали да посрещнат на мач.

Малко след 13 часа наше време един от най-големите на нашето време излезе да говори и бе посрещнат с ръкопляскания от журналистите и всички останали в залата - футболни хора, официални гости, шефове...

Заплака и няколко минути не можа да се овладее.

"Истината е, че не знам какво да кажа. Много мисли ми минават през главата тези дни. Истината е, че не мога да мисля за нищо. Много е трудно след толкова години тук, цял един живот, каза Меси, взет в Каталуния още на 13 г. - Не съм готов за това. През миналата година беше различно с документа, който подадох. Но сега е различно. Сега аз и моето семейство бяхме убедени, че ще останем тук, в нашия дом. Ние искахме това повече от всичко." 

Той повтори последното няколко пъти.

"Обичам този клуб. Беше много трудно без да виждам феновете на трибуните повече от година. Ако можех да мечтая как би станало, бих искал стадионът да е пълен, за да мога да се сбогувам както трябва. Все още не мога да приема реалността, че напускам. Това е голяма промяна за мен. Но трябва да я приема и да продължа напред." 

Лео продължи с това, че е имал и трудни времена в "Барселона", но хубавите са много повече. Хората са му показали обичта си - навсякъде. На път за брифинга си е представял, че иска да каже много неща, но сега не може да го направи. Думите не излизат.

"Надявам се да се върна някой ден и да бъда част от този клуб в даден момент. И да помогна да бъде най-добрият в света."

По думите му той и клубът са направили всичко възможно за новия договор, но заради правилата на Ла Лига не може да бъде подписан и регистриран. В последната минута всичко е било подготвено, но е останало нереализирано заради рестрикциите.

"Пари Сен Жермен"?

"Възможно е, но все още нямам споразумение с никого, отговори Меси. - Когато излезе съобщението на клуба, получих много обаждания, много отбори се заинтригуваха и говорихме много неща. Но няма нищо сигурно." 

Меси няколко пъти каза, че това е най-трудният момент в живота му. Но същевременно краят в Барселона поставя и ново начало. Не е мислил колко време още ще играе, важното е, че засега се е разминал с тежки контузии.

"Кръвта ми се смрази. Бях съсипан. Трудно е. Все още се боря с всичко. Когато се прибера вкъщи, ще бъде още по-тежко. По-лошо", беше все така объркан Меси.

В залата седяха съотборниците му, треньорът Роналд Куман, както и величия на "блаугранас" от миналото като Шави, Пуйол и т.н. - хора, които деляха една съблекалня с него. Президентът Жоан Лапорта, който от същата трибуна съобщи сензационната новина в петък.

Не е ли могъл да направи компромис и да остане?

"Както каза президентът (Жоан Лапорта, бел. ред.) клубът има големи дългове, той не може да си позволи сега някои неща. Не е възможно да остана. Не бива да продължи да потъва. А аз трабва да се фокусирам в моята кариера и какво ме чака занапред. Направих всичко, за да остана, но не беше възможно. Поискаха от мен да намаля заплатата си с 50 процента. Не и за повече. Информацията, че са поискали още 30 процента не е е вярна. Изговориха се много лъжи.

Не съжалявам за нищо. Щях да се радвам да спечелим още един път Шампионската лига. Но и без това оставям доста купи тук."

Меси допълни, че винаги е бил много открит и честен, но невинаги е получавал същото насреща. Въпреки това той не иска да каже и една лоша дума за когото и да било.

Накрая Меси отново бе аплодиран. И отново поплака. Това е краят му в "Барселона". Поне засега.