Ивет Горанова вече се е прицелила и към световната титла, след като стана олимпийска шампионка по карате (кумите) на Игрите в Токио. Първенството на планетата е след два месеца. Горанова, треньорът ѝ Ангел Ленков и шефове на федерацията ни по карате дадоха брифинг днес. 

След края му Горанова и Ленков бяха изненадани от автомобил "Тойота", подарен от "Лев инс", която е спонсор на федерацията. 

"Искам да призова децата да останат така вдъхновени, както ги видях в последните дни и да обърнат внимание на Спортното училище в Плевен и паралелката по карате-до. Карете-до не е само спорт, това е бойно изкуство и може да накара всеки един човек да се изгради като личност", заяви златната олимпийска медалистка, която също така получи наградите за Най-добър спортист на месец юни и август в анкетата на "Пресклуб България".

Нейният треньор Ангел Ленков бе отличен за номер едно сред треньорите за август. Той каза, че мотивацията и на двамата е още по-голяма.

"Въпреки че Олимпиадата завърши преди 4-5 дни, аз вече съм си поставила нова цел и това е Световното първенство, което е съвсем скоро, след два месеца. Световният връх не съм го покорила и съвсем скоро започвам да работя за това", допълни Ивет.

Горанова разказа за чувствата, които е изпитала след победата си над украинката Анжелика Терлюга във финала на категория до 55 килограма.

"За мен това беше много лесно състезание, бях готова да изиграя още пет срещи. Не можах да се зарадвам на момента, да разбера какво се е случило, само ми олекна, усетих едно облекчение, че съм спечелила златото. Всеки един спортист мечтае за това нещо, изключително съм радостна. Най-важна бе федерацията, защото точно преди квалификацията за Олимпиадата в Париж бях загубила на Европейското първенство.

Бях загубила много увереност и мотивация и те бяха хората, които продължиха да вярват в мен и да ме подкрепят. Аз стъпих върху тяхната увереност и увереността на треньора. Благодаря на треньора, че ме изтърпя през този дълъг и труден цикъл, с толкова много препятствия. Останахме стабилни и успяхме да прескочим всяко едно препятствие", каза тя.

Президентът на Българската национална федерация по карате Алексей Петров изрази увереност, че бойното изкуство все пак ще бъде част от олимпийската програма на Игрите в Париж през 2024 г., въпреки че по официалната информация към момента този спорт не попада в плановете на домакините от Франция.

Според Петров олимпийският шампион Стивън да Коста (Франция) е инициирал подписка, подкрепена Министерството на спорта на страната му. 

Горанова няма да сменя спорта, тя ще остане в него, дори ако след три години не може да защитава титлата си във френската столица.

На Световното страната ни ще заложи на отборното представяне. Освен Горанова ще участват още Ивана Каменова, Александра Стублева и още няколко момичета. С тях България ще се бори да медали.