Поредна кадрова въртележка в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Този път от длъжност е освободена заместник-министърката Валентина Върбева. 

Указът е подписан от премиерът Стефан Янев, но и тук, както и при вчерашното отстраняване на заместник-министъра на енергетиката Александър Николов - мотиви няма. 

Припомняме, че днес служебният министър на енергетиката Андрей Живков заяви, че няма представа защо е уволнен вчера неговият зам.-министър. 

Валентина Върбева е заемала длъжността заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството и в служебното правителство през 2017 г. В рамките на професионалната си кариера е работила също в Министерството на финансите, Агенция "Пътна инфраструктура" и БДЖ. Притежава образователно-квалификационна степен „магистър“ от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, пише във визитката ѝ в сайта на МРРБ. 

И въпреки че мотиви към новото уволнение няма, може да се предположи, че то е свързано с поредния скандал в ресорното ведомство. А именно - неизплатените, но изработени близо 37 млн. лв. от компанията "Автомагистрали - Черно море", която днес извади своите служители на протест в четири възлови точки. 

Виолета Комитова призна, че проблемът е в държавата - предишното ръководство на АПИ и държавната "Автомагистрали" са подписвали договори за изпълнение без да имат необходимото за това финансиране и в момента МРРБ просто няма откъде да вземе парите. Освен това обаче имало съмнения по законосъобразността на договора и той щял да отиде за проверка в прокуратурата. 

Не е ясно обаче как точно Върбева може да бъде свързана със скандала.