Афганистан е напът да се превърне в провалена държава и да изпадне в гражданска война - условия, в които въоръжени групи като Ал Кайда ще процъфтят и вероятно отново ще започнат да застрашават Запада. Това заяви днес министърът на отбраната на Великобритания, цитиран от Ройтерс.

След 20 години военни действия в Афганистан САЩ изтеглиха по-голямата част от войските си. Това позволи на талибанските сили да започнат широкообхватна кампания за превземане на територия в страната, която дипломати определиха като унизителна за водещата световна сила.

''Крайно съм притеснен, че провалените държави са плодородна почва за развиване на този тип хора", коментира пред телевизия "Скай" министърът на отбраната Бен Уолъс. "Ал Кайда най-вероятно ще се завърне", допълни той.

"Великобритания откри през 30-те години на 19 век, че това е страна, ръководена от военачалници и различни територии и племена. Ако не се внимава много, се стига до гражданска война. Мисля, че ние сме се запътили към гражданска война", заяви той пред Би Би Си. Уолъс предупреди, че талибаните не са единна организация, а име, обхващащо "всякакви различни интереси".

Министърът има предвид времето, в което Великобритания бе ангажирана в т.нар. от историците "Голяма игра" с Русия за влияние в размирната страна. Именно тогава Афганистан получава и прозвището "Гробница за империи".

Скоростта на напредъка на талибаните шокира афганистанското правителство и неговите западни съюзници.

Талибаните контролираха по-голямата част от територията на Афганистан от 1996г. до 2001г. След атаките от 11 септември 2001г. те бяха свалени от власт от САЩ заради отказа да предадат водача на Ал Кайда Осама бин Ладен. Според Уолъс Западът трябва да разбере, че не може бързо да поправи страни като Афганистан, а трябва да се справя със ситуациите.

Той допълва, че ако талибаните отново започнат да приютяват Ал Кайда, "е възможно да се върнем".

Според Уолъс вторият по големина град в Афганистан Кандахар - вторият най-голям град в страната, и Лашкар Гах вече "са общо взето в талибански ръце".

Групировката напредва с изключителни темпове

Талибаните превзеха днес още няколко провинциални столици в Афганистан, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че ислямистките бунтовници са на път да обкръжат столицата на страната Кабул - броени дни преди окончателното изтегляне на американските въоръжени сили от страната.

През последните 24 часа талибаните превзеха Кандахар на юг, и Херат на запад, съответно втория и третия по брой на населението град в Афганистан, а също и Хелманд, на юг. И трите града са столици на едноименни провинции.

Талибаните понастоящем владеят половината от 34-те провинциални столици в Афганистан и над две трети от територията на страната.

Макар все още да няма пряка заплаха за Кабул, ислямистките бунтовници в момента водят сражения с правителствените сили в провинция Логар - на около 80 километра от афганистанската столица, отбелязва АП.

Европейците се изнасят от Афганистан

Дания за момента затваря посолството си в Афганистан заради влошаващата се ситуация в сферата на сигурността в тази страна, заяви днес датският министър на външните работи Йепе Кофод, цитиран от Ройтерс.

Служителите на дипломатическото представителство се евакуират.

Германия ще намали до минимум персонала на посолството си в Кабул, заяви днес германският външен министър Хайко Маас.

"Кризисният координационен екип на правителството реши също така да осъществи по-бързо чартърни полети (за евакуация на служители на посолството и на афганистанци, които са работили за дипломатическото представителство), които първоначално бяха планирани за края на този месец", каза още Маас пред журналисти.

Британският премиер Борис Джонсън свика днес заседание на правителството, на което да бъде обсъдено развитието на кризата в Афганистан, предаде Франс прес, като се позова на британското правителство.

Иран временно затвори консулството с в Мазар-и Шариф, предаде ТАСС.

Иранските власти се опасяват, че сблъсъците между афганистанските правителствени сили и талибаните може да доведат до влошаване на ситуацията в града и до опасност за представителите на иранската дипломатическа мисия.

Норвежката министърка на външните работи Ине Ериксен Сьорейде съобщи на пресконференция, че поради влошаването на ситуацията със сигурността в Афганистан Норвегия временно затваря посолството си там, предаде Франс прес.

Всички служители на мисията, включително работещите в посолството афганистанци, ще бъдат изтеглени.

Финландия оставя отворено посолството си в Афганистан, но е решила да приеме до 130 афганистанци, които са работили за нея, ЕС и НАТО, както и техните семейства, обяви финландският външен министър Пека Хаависто.

Може да се наложи Нидерландия да затвори посолството си в Кабул, заяви днес нидерландското правителство, предаде Ройтерс.

Нидерландия възнамерява да държи посолството си отворено възможно най-дълго време, но няма как то да продължи да работи, ако Кабул бъде обсаден или превзет от талибаните, заяви пред журналисти нидерландската външна министърка Сигрид Каг.

Нидерландските власти полагат усилия за евакуацията на дипломатически си персонал и на афганистански преводачи, които са работили за Нидерландия, изтъкна говорителка на външното министерство.

Нидерландското външно министерство призова миналата седмица всички граждани на Нидерландия, които все още се намират в Афганистан, бързо да напуснат страната, защото посолството не може да им окаже съдействие или да ги евакуира.

НАТО: среща, която трябва да реши... нещо?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще председателства този следобед заседание на посланиците на страните от алианса, след като САЩ обявиха, че евакуират дипломатите и гражданите си от Афганистан, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Фокусът на заседанието ще бъде върху евакуацията. Очаква се да бъдат обсъдени въпроси, свързани с предприемането на съответните мерки за сигурност, които да гарантират успешната евакуация.

Вашингтон и Лондон обявиха вчера, че разполагат хиляди войници в Кабул, които да охраняват евакуацията на техни дипломати и граждани.

Йенс Столтенберг прекъсна ваканцията си и се върна в Брюксел, за да председателства днешното заседание, отбелязва Франс прес.

БТА