Започнала е евакуацията на дипломатите от посолството на САЩ в Кабул, съобщиха днес два официални източника, цитирани от Ройтерс.

"В момента, докато говорим, има една малка група, която заминава. По-голямата част от персонала е в готовност да замине . . . Посолството продължава да функционира", каза един от източниците, пожелал анонимност.

Очакваше се евакуацията на повечето дипломати на САЩ да започне днес, тъй като талибаните продължават да напредват и до дни ще бъдат пред вратите на Кабул. 

Президентът Джо Байдън е разпоредил изпращането 5000 войници в Афганистан, за да помогнат за безопасното изтегляне на дипломатическия персонал на САЩ оттам, предаде Ройтерс.

Според съобщението на Белия дом той е заповядал на въоръжените сили и разузнаването на САЩ да бъдат бдителни за евентуални "бъдещи терористични заплахи от Афганистан".

Понастоящем талибански бунтовници провеждат успешна офанзива и завладяват все повече провинциални столици в страната. Вчера те превзеха град

Мазар и Шариф, който беше последния бастион на правителствените сили в северната част на Афганистан. После бе съобщено, че са влезли без бой в столицата на провинция Лагман.

Източник от Пентагона, пожелал анонимност, каза, че четири от петте хиляди войници, споменати от Байдън, вече са определени за мисията, а към тях ще се добавят още 1000 от 82-а въздушнодесантна дивизия.

Президентът е казал още, че американските представители на преговорите в Доха са предупредили, че всяко действие на талибански бойци, което подлага на риск американски войници, ще срещне "незабавен и силен" военен отговор. По думите на Байдън запазването на военното присъствие на

САЩ е без значение, ако афганистанските въоръжени сили "не могат да опазят собствената си страна".