Водят се консултации са спешно намиране на политическо решение, което да гарантира "мир и стабилност" в Афганистан, каза днес в телевизионно обръщение към нацията афганистанският президент Ашраф Гани. В същото време той призова въоръжените сили да се мобилизират, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Започнах консултации, които "бързо напредват" - в правителството, с политически лидери и международни партньори на страната, каза Гани. Целта е "да се намери политическо решение, което да даде мир и стабилност на афганистанския народ", заяви той, но изтъкна, че "върховният приоритет" сега е "отново да се мобилизират" афганистанските въоръжени сили и служби за сигурност.

Обръщението на президента е първото му публично изявление след дни, белязани от бърз напредък на талибанските сили, които превземат все повече афганистански провинции и според някои източници се намират на около 80 километра от столицата Кабул.

Талибаните за превзели провинция Логар, южно от столицата Кабул, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на афганистанския депутат Хома Ахмади. Според него талибаните контролират вече цялата провинция, включително столицата й Пули Алам и днес са стигнали до един от окръзите на провинция Кабул.

Ислямисткото бунтовническо движение е предприело тази сутрин настъпление от няколко посоки към Мазар и Шариф, един от големите северни градове, отбраняван от могъщи полеви командири, каза говорител на губернатора на провинция Балх. Не се съобщава за жертви. За града, за да организира отбраната му и да се срещне с командирите на няколко съюзнически на правителството милиции, е заминал президентът Ашраф Гани.

Талибаните превзеха главната радиостанция на Кандахар, втория по население афганистански град, предаде Асошиейтед прес. Те разпространиха видео, на което неназован бунтовник обявява завземането на радиото, преименувано на "Гласът на шериата", както се нарича ислямското законодателство.

Говорителят казва, че всички служители са на работните си места и радиото ще излъчва новини, политически анализи и рецитации на Корана. Изглежда, че радиото вече няма да пуска музика, отбелязва Асошиейтед прес. Не става ясно и дали хората, работили досега там, са били уволнени, или им е било позволено да се върнат на работа.

Талибаните са ръководили през годините мобилни радиостанции, но не са управлявали радиостанция в голям град от периода 1996 - 2001 г., когато бяха на власт и забраниха пускането на музика като противоречащо на строгите норми на исляма.

Пентагонът заяви, че повечето от допълнителните 3000 американски войници, които временно отиват в Афганистан, за да помагат за защитата на персонала на посолството на САЩ, ще бъдат в Кабул до края на уикенда, предаде Ройтерс.

"Очаквам до края на уикенда голямата част от 3000-те войници, за които говорихме вчера, да бъдат на място", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби, като добави, че част от войските вече са пристигнали в Афганистан.

По думите му се планира да може да бъдат евакуирани хиляди хора на ден от Кабул. Той изрази тревога от бързината, с която се придвижват талибаните.

ООН заяви, че прави оценка на ситуацията със сигурността в Афганистан "на всеки час" и придвижва част от персонала си към Кабул, но не евакуира никой от страната.

Говорителят на ООН Стефан Дюжарик каза, че световната организация има "доста слабо присъствие" в някои афганистански райони, превзети от талибаните.

По думите му организацията "прави оценка на различни места, където да намали присъствието си". ООН има около 3000 души национален персонал и около 300 души международен персонал в Афганистан.

Пентагонът заяви, че според САЩ за момента няма непосредствена опасност за Кабул, но талибаните се опитват да изолират столицата, посочва ТАСС.

Великобритания е готова да работи с всички, които искат да не допуснат Афганистан да се превърне в убежище за терористи, каза министър-председателят Борис Джонсън.

Според него в близките няколко дни Великобритания ще евакуира от Афганистан голяма част от персонала на своето посолство, а също се очаква да изпрати на своя територия афганистанци, помагали на британските войски, участващи в мисията на НАТО в азиатската страна. За извършване на евакуацията в Афганистан ще бъдат временно изпратени 600 британски войници.

Швеция ще намали числеността на персонала на своето посолство в Кабул, заяви външната министърка Ан Линде. По-рано Дания и Норвегия обявиха, че евакуират своите дипломатически мисии в афганистанската столица.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова талибаните веднага да спрат настъплението си в Афганистан, посочва ДПА.

Той каза, че хуманитарните нужди се увеличават с всеки час, след като болниците са препълнени, запасите от храни и медицински материали намаляват и са разрушавани пътища, мостове, училища, клиники и други важни обекти.

"Продължаващият конфликт в градски условия ще означава продължаващо клане, а гражданското население ще плати най-високата цена", заяви Гутериш.

Той каза, че нападенията срещу цивилни са сериозно нарушение на международното хуманитарно право и съставляват военно престъпление, а на извършителите трябва да бъде потърсена отговорност.