Талибаните започнаха да навлизат в Кабул от всички страни, съобщи афганистанският министър на вътрешните работи, цитиран от Ройтерс.

Ръководството на талибаните заповяда на бойците да се въздържат от насилие в Кабул, да позволят безопасна евакуация на желаещите да напуснат столицата и да накарат жените да се укрият в защитени райони.

Трима афганистански официални представители съобщили на Асошиейтед прес, че талибаните са навлезли в покрайнините на Кабул.

По-рано днес талибаните обявиха, че са превзели град Майдан Шар, административния център на провинция Вардак, предаде ТАСС, като се позовава на публикувано в Туитър съобщение на техния говорител Забиула Муджахид.

Губернаторът на провинцията, началникът на полицията и други ръководители са заловени от талибаните. В техни ръце са преминали въоръжението и снаряжението на правителствените сили, уточнил говорителят.

Майдан Шар е разположен на 46 км югозападно от столицата Кабул, която вече е напълно обкръжена от талибаните.

Сутринта без бой бе взет и Джалалабад. Британският посланик се готви да напусне страната, дипломати биват евакуирани от американското посолство.

БТА