Вътрешният министър Бойко Рашков е назначил проверка по случаите на полицейско насилие по време на протестите през миналата година. Това каза самият Рашков по време на парламентарното изслушване по темата.

Рашков поясни, че досега са известни четирима полицаи, които са упражнили насилие. Според него обаче те са поне 3 пъти повече. Той допълни, че ще се провери дали има наети частни фирми, които да помагат за охраната на протеста.

"Не трябва да поставяме знак на равенство между всички полицаи, повечето български полицаи съвестно вършат своята работа", каза Рашков.

Той допълни, че никой не досега не е взел каквито и да мерки. Единствено СДВР се е самопроверявала.

"Не е случайно, че протестиращите са били влачени зад колоната. Там са разчитали, че тази камера, дори да работи, няма кой да подаде тази информация, което е голямата грешка. Тази камера е заснела още в същия ден какво се случва. Този запис се е съхранявал в НСО. Една седмица след инцидента е изискан от СДВР и е получен. Всичко е било известно още тогава", каза Рашков,

Според него поведението на полицаите граничи с престъпление.

"Подобни случаи у нас досега не е имало. Полицаите надвишават тези, които лежат. Някои дори не мърдат. Един е загубил съзнание. това е средна телесна повреда", каза Рашков.

И допълни, че за това се предвижда наказание според Наказателния кодекс, а административното наказание не е достатъчно.

Рашков допълни, че наказанията на установените 4-ма полицаи са много леки - забрана за повишение и порицание.

"Единият от тях се ползва с доверието на главния прокрор, преминал е на работа в бюрото по защита при главния прокурор", допълни Рашков.

В хода на дебата стана ясно, че това е Андон Андонов. Рашков поясни, че в бюрото той е назначен на по-висок пост, а заплатата му е с 800 лв. по-висока.

Бившият МВР шеф Младен Маринов (в центъра), сега депутат от ГЕРБ.

 

Проверката е стигнала и до прокуратурата, но тя не е направила нищо. Рашков каза, че прокурорът, който е прекратил производството, сега е делегиран прокурор в европейската прокуратура.

За сметка на това има заведени дела срещу пострадалите от полицейското насилие.

От ГЕРБ заявиха, че записите с полицейско насилие не са били крити, защото са използвани като доказателство от МВР по делата, с които наказаните полицаи са обжалвали своите наказания пред съда. Рашков каза, че не знае кои точно записи са били използвани, защото те са много.

От ДПС попитаха дали НСО е докладвало на президента, който е негов принципал, за въпросния запис. Рашков каза, че тогава не е бил вътрешен министър и не може да отговори.

Той засегна и темата за прокуратурата. Според него докато прокуратурта е с това ръководство, което е подчинено на политическата власт, може да има и други ненаказани случаи на полицейско насилие.

Бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски, сега депутати от ГЕРБ, не взеха думата. На няколко пъти те бяха призовани да подадат оставки като депутати.

Парламентът прие и решение, според което главният прокурор Иван Гешев трябва да внесе до края на седмицата доклад за дейността на прокуратурата във връзка със случаите на полицейско насилие. Решението бе прието без дебати и единодушно.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отхвърли обвиненията на Гешев, че подобен доклад нарушава разделението на властите. Той посочи, че България е загубила над 50 дела в Европейския съд по правата на човека за неадекватно разследване на полицейско насилие.

"Следствената тайна се използва, за да се покрият материалите. Кой ако не народното събрание да провери", попита Иванов.

И допълни, че протестът е бил и срещу Гешев. Иванов каза, че има един начин главният прокурор да не внася доклад в парламента - да си подаде оставката. Тези му думи бяха последвани от аплодисменти.

С единодушие депутатите приеха и декларация, с която осъдиха бруталното полицеско насилие над протестиращи като позорящ акт на нечовешко и унизително третиране. В декларацията се настоява за ефективно и безпристрастно разследване на преките извършители и отговорните за прикриването лица. Парламентът поднася извинения на всички участници в протестите за полицейското насилие и иска от правителството да внесе законодателни промени и разпоредби с цел недопускане на подобни прояви. Депутатите поеха ангажимент да засилят контрола над сектора за сигурност.