Талибаните в Афганистан издирват активно свои противници, пише френският вестник „Либерасион“, цитиран от БТА. Изданието се позовава на поверителен доклад на ООН.

На прицела на взелите властта ислямисти са бившите членове на афганистанската армия и полиция, както и лица, работили за САЩ или НАТО.

Обещанието на талибаните да не отмъщават на противниците си не издържа дълго, отбелязва „Либерасион“. Те вече съставили списъци с хора, които искат да задържат. Заемалите отговорни постове в афганистанската армия, полиция и разузнаване са изложени на най-голям риск. Заплашват ги потенциални изтезания и екзекуции. Талибаните заплашват и наказват според шериата семействата на тези, които отказват да се предадат.

Издирван е журналист, работещ за Дойче веле, съобщи германското радио. Негов роднина е убит, а друг е ранен от талибаните.

Същевременно говорителят на талибаните Мохамад Сухаил Шахин покани чуждите държави да участват във възстановяването на Афганистан и в добива на природните ресурси в страната, предаде ТАСС.

„Тъкмо излязохме от периода на войни и разрушения и навлязохме в нова фаза, в която афганистанският народ се нуждае от помощта на други страни. Те трябва да ни помогнат в здравеопазването, инфраструктурата, образованието и други сектори. Те могат да дойдат и да разработват нашите полезни изкопаеми“, каза Шахин.

Той изтъкна, че това е покана към всички страни и че талибаните ценят помощта на всяка държава в такъв критичен момент от историята на Афганистан.