Дни след като талибаните завзеха цял Афганистан, световните медии и социалните мрежи съобщават за първия протест срещу тях, поне трима от участниците в който са били убити според още непотвърдени медийни съобщения. Според други информации в страната започва въоръжена съпротива срещу талибаните, оганизирана от първия вицепрезидент Амрула Салех и узбекски и таджикски военни командири от северните провинции.

Новините подхранват страхове от възобновяване на гражданската война в Афганистан от 90-те години на миналия век. 

Протестната демонстрация се е състояла днес в източния град Джалалабад, провинция Нангахар, 115 км източно от Кабул, който е на ключов път за Пакистан. В неделя талибаните превзеха града без нито един изстрел. Днес обаче в социалните медии бяха разпространени кадри как стотици жители на Джалалабад вървят из града, носейки голям червено-зелено-черен национален трикольор на Афганистан. 

С идването си талибаните, които са радикални ислямисти, го замениха със своето бяло знаме с написан на него с черни букви техния символ на вярата.

На видеото се чува как близо до демонстрацията прозвучават изстрели, настъпва хаос и протестиращите побягват. Двама души са убити, предаде телевизия "Ал Арабия".

  

На друго видео в Туитър се вижда как жители на Джалалабад свалят от кула талибанското знаме и го заменят с националното.

Телевизия "Ал Джазира" съобщи, че поне двама души са били убити и 12 ранени, след като въоръжени лица са стреляли по тълпа хора, които са свалили талибанското знаме. Ройтерс предаде за най-малко три жертви.

Асошиейтед прес съобщава за видеозапис, на който се вижда как талибани стрелят във въздуха и се нахвърлят с палки върху хора в Джалалабад, за да ги разпръснат. Според Бабрак Амирзада, репортер на местна информационна агенция, той и оператор от друга медия са били бити от ислямистките бойци, докато се опитвали да отразят протеста.

Насилственото разгонване на тази рядка публична проява на несъгласие с талибаните дойде на фона на продължаващите срещи между представители на ислямисткото движение и на сваленото от него правителство, което бе подкрепяно от Запада, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Всяко действие, предприето от талибаните, които мълниеносно и изненадващо за мнозина установиха контрол над Афганистан, се наблюдава внимателно. Те настояват, че са се променили и няма да налагат същите драконовски ограничения, както последния път, когато бяха на власт в страната.

Тогава талибаните почти напълно елиминираха правата на жените, извършваха публични екзекуции и даваха убежище на терористичната мрежа Ал Каида в годините преди атентатите в САЩ на 11 септември 2001 г.

Мнозина афганистанци обаче остават дълбоко скептично настроени към твърденията им и насилственият отговор на днешния протест може само да разпали страховете им. Хиляди хора се стичат към летището и границите на страната, за да избягат от Афганистан. 

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид каза, че в момента се водят обсъждания какъв да бъде бъдещият национален флаг и че решението ще за него ще вземе бъдещото правителство, предаде Би Би Си.

Джалалабад е традиционният център на ежегодните чествания на Деня на независимостта в Афганистан, които се провеждат всяка година на 19 август в чест на датата, когато британското правителство признава независимостта на Афганистан през 1919 г., с което се прекратява третата англо-афганистанска война, припомня "Ал Джазира".

Според арабската телевизия се съобщава също за стрелба от централен площад в предградието Даронта на Джалалабад, където местни хора също са сменили знамето на талибаните с националното.

По-късно днес емисията на Би Би Си на пущу (главния език в Афганистан) съобщи, че в градовете Джалалабад, Кунар и Хост се провеждат антиталибански протести, като демонстранти размахват афганистански национални знамена.

Твърде рано е да се каже дали те ще се разпространят на национално ниво, но нещата се променят бързо и талибаните са напрегнати, коментира британската медия, цитирайки своите журналисти на място.

На видео, заснето в долината Панджшер, чиято достоверност не е проверена, се вижда дълга колона от мотоциклети, а хората върху тях развяват знамена на бившия Северен съюз. Те се наричат „армия на съпротивата“ на бившия вицепрезидент Амрула Салех, който междувременно се провъзгласи за действащ президент.

Длъжностни лица в посолството на Афганистан в Таджикистан вече са публикували снимки на Салех, назовавайки го за свой президент.

Талибаните все още не са коментирали нито едно от тези развития, посочва Би Би Си.

Вицепрезидентът се обяви за временен държавен глава, събира войска да се  бие с талибаните

Афганистанският първи вицепрезидент Амрула Салех обяви днес, че е в страната, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В пост в Туитър той се самоопредели за "легитимен временен президент" на Афганистан.

Афганистанският президент Ашраф Гани избяга от страната в неделя - деня, когато талибаните влязоха в столицата Кабул.

След среща миналата седмица, посветена на сигурността и председателствана от Гани, Салех каза, че е горд от правителствените сили и ще направи всичко възможно, за да засили съпротивата срещу талибаните, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера Салех призова афганистанците "да се присъединят към съпротивата" срещу радикалното движение "Талибан" и подчерта, че "при никакви обстоятелства няма да се покори" на талибаните.

Войски, верни на Селех, водят боеве с въоръжените формирования на талибаните в Панджшер на север от Кабул. Това съобщи излъчващият от Бейрут проирански телевизионен канал "Ал Алям", цитиран от ТАСС.

По негова информация верните на Салех въоръжени сили преди това са превзели района на Чарикар в провинция Парван, след като са изтласкали оттам талибаните. През Чарикар и тунела Саланг минава стратегическо шосе, свързващо Кабул и Мазари Шариф - административния център на северозападната провинция Балх.

На 14 август формированията на талибаните завзеха този град, който на практика правителствените сили отстъпиха без бой, след като изоставиха позициите и оръжието си. Завладяването на Мазари Шариф погреба надеждите на експрезидента на Афганистан Ашраф Гани да организира съпротива срещу талибаните с помощта на бившите вождове от Северния съюз, които воюваха на страната на оглавяваните от САЩ многонационални сили по време на контратерористичната операция през 2001 г.

Същевременно афганистански военен източник съобщи, че предводителят на Националното ислямско движение маршал Абдул Рашид Достум е изпратил към Панджшерската долина 10 000 войници.

На 13 август Достум, който е етнически узбек, заемал между 2014 и 2020 г. длъжността вицепрезидент на Афганистан, взе участие в среща, която беше организирана в Мазари Шариф от лидера на Ислямската общност на Афганистан Ато Мохамади Нур. Тя беше посветена на създаването на комитети за народна съпротива, които да дадат отпор на настъплението на талибаните. Ден по-късно Нур, който се явява политически лидер на етническите таджики, заяви, че падането на Мазари Шариф е станало в резултат на заговор.