"Не се разхлабват мерките, а се прецизират. Онези, които са ваксинирани, които са преболедували и които в момента е известно, че не са заразени с коронавируса, не са опасни за хората, с които контактуват, а и за самите тях няма опасност."

Това твърди проф. Мира Кожухарова, съветничка на министъра на здравеопазването, по отношение на въведените мерки при увеличаващия се брой заразени. При тях се предвижда при 100 процента ваксиниран персонал и посетители (или съответно преболедували, или с отрицателен тест) да може заведения и т. н. да работят със 100-процентовия си капацитет. Промяна в съществуващите (главно на хартия) ограничения - за 50 процента заетост в останалите случаи - няма.

Според проф. Кожухарова би могло да се контролира дали персоналът на заведенията е ваксиниран.

"Не говорим за силово въвеждане на ваксинация",категорична беше тя по БНР.

"В момента в неизгодна ситуация са поставени всички - никой не може да работи с над 50% от капацитета, а при по -тежка ситуация този процент ще бъде намален на 30 и може да се стигне дори до затваряне. При положение, че дадена институция се посещава от хора с имунитет, не само ваксинирани, но и преболедували или с отрицателен тест, не можем да говорим за дискриминация, а за възможност", коментира Кожухарова.

Тя отново припомни, че разполагаме с възможно най-сигурното средство срещу Делта варианта:

"Наличните към момента ваксини се оказва, че са ефективни. Така че, имаме в ръцете си едно реално, а не имагинерно средство за повлияване на епидемията".

Ваксинацията е най-демократичното средство в медицината, защото тя е еднаква за всички, добави проф. Кожухарова.

"Ваксината ни дава равенство, което в медицината е много важно... Не става дума за дискриминация, а за възможност, от която можем да се възползваме".

Продължава дискусията дали е необходимо поставянето на трета доза от ваксината и на кои хора.

"Препоръката на СЗО е да се поставят ваксини на повече хора, вместо да се насочва ваксинирането към поставяне на трета доза", напомни епидемиоложката.

Съветничката на здравния министър също потвърди, че вече сме в четвъртата вълна на пандемята. Над 4% положителни проби вече е сигнал за развитие на епидемична вълна, посочи тя.

"Нараства броят на болните, които се нуждаят от хоспитализация и това е обезпокоително, подчерта проф. Кожухарова и добави, че това е показател, който много внимателно се следи, за да се въвеждат съответни мерки. Разчитаме да е поне по-краткотрайна тази вълна. Броят на хората, които имат имунитет има значение върху интензивността", обясни тя.

Тя отново подчерта, че по-млади хора са засегнати от COVID-19 при сегашната вълна.