Те не отговарят на обичайната представа за талибани - мъже с тюрбани, седнали в пикапи. Активно пропагандирано, подразделението "Бадри 313" на талибанските специални сили се ползва с голямо влияние и авторитет в новия режим.

Кадри, разпространени в социалните мрежи от новите господари на Кабул, показват от няколко дни войници с пълната бойна екипировка на елитни бойци - бойни огнестрелни оръжия, каски и бронежилетки, качулки, раници, очила за нощно виждане, тактически радиостанции.

Това са войниците от "Бадри 313" - подразделение, включено в състава на специалните сили на новия режим. Името му идва от битката при Бадр преди 1400 години, когато пророкът триумфира над противниците си, въпреки че разполага само с 313 войници.

И ако подразделението все пак не може да се мери със западните специални сили, нито дори с тези от съседните Индия или Пакистан, то бойците му са "по-ефикасни от "обикновените талибани" и със сигурност от частите на афганистанската национална армия през последните седмици", иронизира признат експерт по въоръженията, прикрит зад акаунта си в Туитър с името Calibre Obscura.

"Пропаганда"

"Използваха ги по време на кампанията срещу групировката "Ислямска държава" през 2017-2020 г. - уточнява той за АФП. - По принцип ги изпращат срещу печени бойци."

Според експерта и специализираното списание "Джейн'с", подразделението наброява едва няколко хиляди души. Там са събрани "навярно някои от най-добре обучените и екипирани войници" в Афганистан, твърди Мат Хенман, шеф на отдела по въпросите на тероризма и бунтовете в "Джейн'с".

"Нищо чудно, че се прокрадват сензационни нотки в пропагандата", посветена на тази част, но "е твърде вероятно Пакистан да й е осигурил поне начално обучение", посочва той.

Неслучайно сега излагат тези бойци на показ, когато талибаните, свалени от власт преди двайсет години от американците, току-що са превзели пак цялата страна.

Символ на военни умения, каквито талибаните навремето не притежаваха, членовете на "Бадри 313" "доказаха, че са ефикасни на бойното поле", обяснява и Бил Роджо, главен редактор на "Лонг уор джърнъл" - американско списание, посветено на темата за войната срещу тероризма.

"Видяхме по време на последната офанзива - от май нататък, талибанските специални сили да играят централна роля в превземането на Афганистан", добавя той, но също допуска да има известни преувеличения.

И както често става в подобни ситуации, победилият бунт черпи с пълни шепи от арсеналите на своите противници. В случая - от тези на афганистанската национална армия, снабдявана на свой ред преди време от американците.

"Всъщност САЩ екипират войската на талибаните", констатира експертът.

От няколко дни подразделението охранява по-специално зоната около летището на Кабул - очи в очи с американските войници, които все още контролират вътрешния му периметър, пистите и пътеките за рулиране.

Мрежата "Хакани"

Спецподразделението дори си позволява подигравки с американците, разпространявайки снимки с войници, развяващи талибанското знаме и почти идентични с прочутия кадър, запечатал американски участници в битката за Иво Джима, Япония, през Втората световна война.

Освен че са ефективни в бой, хората от "Бадри 313" обслужват могъщи политически интереси. Частта им е много тясно свързана с мрежата "Хакани", която има тежест в очите на талибаните. Двама нейни представители присъстват на дискусиите за бъдещо правителство в Кабул.

Така "Бадри 313" представлява "съчетание от дългогодишното военно обучение на талибаните и усилията на мрежата "Хакани" с цел професионализиране на военната институция в Афганистан", казва Бил Роджо.

Съответно тя изглежда и занапред ще играе централна роля в режима на "студентите по богословие".

"Ако талибаните ги разположат някъде, това означава, че те смятат района за важен", отбелязва Calibre Obscura.

Затова "Бадри 313" "символизира модернизацията на талибаните и решимостта им да постигнат целите си", казва той.

Подразделението демонстрира най-вече напредъка на талибаните във военното дело. Страната воюва от 40 години и е научила много след съветското нахлуване през 1979 г.

"Виждаме как талибаните се превръщат в забележителни професионалисти от средата на 2000-те досега", потвърждава Жил Доронсоро, преподавател по политически науки в Университета "Париж 1 - Пантеон-Сорбона".

"Водената от тях война съвсем не е същата, която бащите им са водили срещу руснаците. Научили са доста на терена и технически са много добри", добавя той.

БТА