В деня, в който главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев оповести доклад с предложения до здравното министерство за сериозно затягане на марките, включващи забрана за всякакви масови мероприятия за неимунизираните, премиерът Стефан Янев даде да се разбере, че не гледа с добро око. Философията на служебния кабинет била за мерки, максимашно щадящи бизнеса. "Не можем да разчитаме, че със стихнийни дейстевя - отваряне и затваряне и даване на празни обещания, ще постигнем нещо", подчерта Янев. Без да коментира по същество доклада на Кунчев.

Предложенията му включват преустановяването на масови мероприятия - концерти, събори, фестивали, преустановяването на конференции, семинари, изложения и т.н. на закрито. Да се преустановят спортните мероприятия на закрито, а на открито да са без публика, иска още доцентът.

И още: без групови посещения на басейни, фитнеси и т. н.; затварят се музеи, галерии и дуги културни прояви; затварят нощните заведения, казина; преустановяване работата на закрито на заведения за хранене и мн. др.

По думите на Стефан Янев, който говори днес пред журналисти след посещение в Медицинския университет в София, обществото било достатъчно добре информирано за разработения план на Министерство на здравеопазването.

"Взети са мерки и е направен план за "нарастване на усилията при необходимост" - където са нужни нови клиники, ще бъдат открити такива" - даде заявка премиерът. И пак напомни - финансиранетое част от актуализацията на бюджета (приета на първо четене с много критики, б.р.).

Кампанията за ваксиниране, положителна или отрицателна, е довела до резултати - смята още Янев. "Имаме повишаване на ваксинирането сред хора над 60 г. Да кажем, че тази част е изпълнена".

"Искам да опровергая всякакъв вид спекупации, че търсим решения за задължителна ваксинация. Няма такова нещо. Право на всеки е как да управлява личния си живот.

Появиха се идеи за ваучери, стимули и т.н. Пак повтарям - това е въпрос на личен избор и ако човек не иска, няма да се ваксинира", отрече кабинетът да оказва натиск служебният премиер.

По думите му имало "безкрайно говорене какви мерки ще се взимат или не".

"Нашата философия като правителство е всички мерки да са максимално щадящи бизнеса. Той трябва да рабори. Ние сме отговорни и сме готови за индивидуални мерки при необходимост.

Важно е и за бизнеса и за гражданите, че каквото правим, го правим съзнателно. Не можем да разчитаме, че със стихнийни действия - отваряне и затваряне и даване на празни обещания, ще постигнем нещо" - даде да се разбере Янев.

А на вече конкретен въпрос за предложенията на Кунчев, бе лаконичен:

"Когато дойде време и се предложи и се вземе като окончателно решение, ще бъдете информирани".