12 области са вече в червената зона, т. е. със заболеваемост над 250 на 100 хил. души, като Бургас, Търговище, Велико Търново изглежда, че са се устремили и към тъмночервената (над 500 на 100 хил.).

Това показват обобщените данни за 14-дневната заболеваемост в страната, представени от Националния център по заразни и паразитни болести

Останалите области са все още в жълтата зона, но част от тях са на ръба на 250-те. 247 на 100 хил. са случаите на 14-дневна база в Шумен, 241 - в Габрово, 229 - в Перник.

На фона на бързо разрастващата се епидемична вълна в понеделник главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да бъдат въведени редица ограничения, които включват и затваряне на нощните заведения, на ресторанти и кафенета на закрито, на музеи и галерии, спиране на масовите мероприятия и т. н., като изключения се допускат при 100 процента ваксинирани. Приетият преди месеци и широко рекламиран от здравното министерство COVID план към момента не се прилага.

През последните дни България отново излезе начело в мрачната класация по смъртност в ЕС на 1 млн. души за период от 7 дни.

Страната продължава да бъде последна по ваксинации. Според служебния премиер Стефан Янев имунизирането трябва да остане доброволно, като въпреки призиви на експерти не се предвижда то да има някакъв по-задължителен характер за медици и работещи в социални институции, тъй като това можело да противоречи на конституцията.