Кирил Петков и Асен Василев и днес не отрекоха предположението, че могат да бъдат в основата на бъдеща партия, но коментираха в един и същ дух "Имаме работа като министри. Няма в момента за обсъждаме политически проекти". 

Създаването на политическа формация, чието ядро ще са точно Василев и Петков, двете най-популярни лица на служебния кабинет, се говори неофициално от известно време. Сутринта обаче тази възможност започна да звучи още по-достоверно след като получи доста ясно потвърждение от служебния премиер Стефан Янев в интервюто му пред Нова тв.

На въпрос дали би гласувал за хора като Петков и Василев той отговори с пълна увереност: "Разбира се". Коментарите на Янев звучаха по темата звучаха повече като "когато", а не като "ако".

По този начин малко по-късно реагираха и спряганите за основни двигатели на подобна формация Петков и Василев.

„Няма да говоря по никакви теми за политически проекти, докато не ми изтече мандатът. Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата, която имам да свърша”. Това заяви икономическият министър пред журналисти в парламента.  

Той на няколко пъти повтори:

"В следващите две седмици ще говоря като служебен министър, експертно. Няма да говоря по тези теми, знам, че в момента това са страстите, там е интересът. Когато свърша да бъда служебен министър, тогава..."

Въпросът ще бъде обсъждан след края на мандата на служебното правителство, добави Петков.

„Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Целите ни екипи и отбори. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази посока, България може да стане различна. Как и по какъв начин - като служебно правителство може да, може да не е. Ще го говорим това като ни свърши мандатът. Няма да вляза в тези коментира засега", каза той.

Обеща, че "това, което правим, ще го комуникираме с медиите, ще е прозрачно".

В подобен дух беше и коментарът на Асен Василев.

"В момента съм финансов министър и имам друга основна задача. След като спра да бъда финансов министър и да се занимавам с тези основни задачи, ще си почина и ще си помисля какво друго да правя в живота си."

На въпрос дали с Кирил Петков е обсъждал подобна тема той каза: "С министър Петков говорим по много теми, приятели сме от 15 години".

"Виждам смисъл в това страната да продължи да се развива в посоката, която последните няколко месеца беше зададена. Това, по какъв начин да бъде най-добре реализирано, не става с щракане на пръсти и айде сега да измислим какво да стане за един ден, за два, за пет дни. Трябва да се помисли много внимателно, това е много тежка отговорност, ако изобщо бъде поета. Всъщност не мога да ви кажа "Да, правя нещо. Да, не правя нещо". Когато съм готов, когато съм взел решение, когато сме обсмилили дали такова нещо би било смислено да се направи, дали може да се случи, как може да се случи най-добре, бъдете сигурни, ще ви кажа", посочи една идея по-уклончиво Василев.