Узбекистан ще помага на хора, бягащи от управлението на талибаните в съседен Афганистан, да продължат към Германия, но помощта ще е ограничена само до тези, които използват полети и смятат да останат в страната за кратко време, предаде Ройтерс, като се позова на узбекистанското правителство.

Узбекистан има обща граница с Афганистан, към която започна голям наплив на афганистанци след изблика на насилие в родината им, на фона на изтеглянето на американските въоръжени сили и превземането на по-голямата част от страната от талибаните.

Според германския външен министър Хайко Маас, който вчера бе в Узбекистан, правителството на бившата съветска република е потвърдило, че ще позволява транзит на афганистанци, които са в германския списък на хората, които трябва да бъдат евакуирани от Афганистан, защото са изложени на риск.

В изявление на узбекистанското министерство на външните работи обаче пише, че сухопътната граница на Узбекистан с Афганистан остава затворена и помощта ще е ограничена до позволяване на въздушен транзит на хора, които ще останат в страната само за кратко. Всички опити за прекосяване на сухопътната граница ще бъдат спрени, се предупреждава в теста.

Известен брой афганистански военни влязоха в Узбекистан миналия и този месец, бягайки от настъпващите талибани.

Германия е идентифицирала десетки хиляди хора, които трябва да бъдат евакуирани от Афганистан, включително германски граждани, местни афганистански служители и рискови групи, като например правозащитници и журналисти.

Маас е на обиколка в Турция, Узбекистан, Таджикистан, Пакистан и Катар, по време на която ще търси начини за евакуирането на тези хора, било със самолети, ако летището на Кабул остане отворено след оттеглянето на НАТО, било със сухопътен транспорт до съседни страни.