Летният трансферен прозорец е към края си в петте големи първенства на Европа - Висшата лига, Серия А, Примера Дивисион, Ла Лига и Бундеслигата. Той определено ще се помни.

Едва ли в началото на май някой е очаквал Меси да напусне "Барселона", Роналдо да се върне "у дома" в "Манчестър Юнайтед", а английските финансови мастодонти "Челси" и "Манчестър Сити" да привлекат играчи като Ромелу Лукаку и Джак Грийлиш за по повече от 100 милиона евро.

Но преди "кепенците" да бъдат затворени до началото на 2022 г., в някои отбори все още кипи активна дейност. 

"Арсенал", "Реал" (Мадрид) и "Ювентус" успяха да привлекат играчи преди броени часове. 

"Челси" със сигурност ще се бори до последните минути.

Стотици милиони евро вероятно ще сменят собственика си. В замяна на класни играчи.

Ето какво се случи само през последните няколко часа.

"Арсенал" - Такехиро Томиясу

След три изиграни кръга "топчиите" заемат последното 20 място във Висшата лига с 9 допуснати гола и нито един реализиран. Проблемите в лондонския гранд не могат да бъдат изчерпани с пръстите на едната ръка, но определено защитата е приоритет за Микел Артета и компания.

Затова "Арсенал" договори с "Болоня" за 20 милиона евро трансфера на Такехиро Томиясу - японски централен защитник, който играе и като десен бек. Успоредно с това десният бек на "артилеристите" Хектор Белерин бе даден под наем на "Реал Бетис" без опция за закупуване.

За трансфер към "Арсенал" се спряга и името на Хосем Ауар, който не крие желанието си да напусне "Олимпик" (Лион). Полузащитникът бе свързван с "топчиите" и през миналото лято. Според топ журналиста Фабрицио Романо, що се отнася до трансфери, "Арсенал" са изцяло фокусирани върху финализирането на последните детайли около покупката на Томиясу и даването под наем на Белерин. 

"Реал" (Мадрид) - Едуардо Камавинга

Само преди няколко часа бе финализиран трансферът на Едуардо Камавинга в "белия балет".

За подписа на полузащитника се бориха "Манчестър Юнайтед" и ПСЖ, но в крайна сметка 18-годишният футболист е предпочел "Реал" (Мадрид) - мечта за немалко французи, включително и голямата млада звезда на френския футбол - Килиян Мбапе.

 Цената, която испанският гранд плаща на "Рен" за привличането на Камавинга, е 31 милиона евро. 

"Ювентус" - Мойс Кийн

"Ювентус" ще изпрати летния трансферен прозорец с горчиво чувство. "Старата госпожа" не успя да задържи Кристиано Роналдо и това вероятно ще я удари по джоба.

Все пак в Торино ще се завърне Мойс Кийн. На 16 години, 8 месеца и 23 дни италианецът дебютира за "Ювентус" през 2016 г. Той стана и първият футболист, роден през XXI в., който изигра минути в "Шампионската лига".

Младежът обаче не успя да се наложи в доминиращия тим на "старата госпожа" и след престой под наем във Верона бе продаден във Висшата лига - на коравия отбор на "Евъртън".

При вече навършени 21 години "карамелите" го изпращат обратно у дома под наем за две години. 

Преди само час "Ювентус" привлече и Мохамед Инхатарен от нидерландското "гнездо" на таланти ПСВ. Той ще бъде пратен под наем да се развива, като според Фабрицио Романо най-вероятната дестинация е "Сампдория".

Какво остава до края?

До края на деня почти сигурно ще има още трансфери. Голямо внимание е съсредоточено в "Севиля", където се подвизава бранителят Жул Кунде. След трансфера на Лукаку в "Челси" за "сините" едва ли има невъзможна задача. Така че въпреки твърдото заявление на директора на испанския отбор, че промяна в позицията на "Севиля" няма, екипът на Абрамович със сигурност е готов да изпрати трансферният прозорец подобаващо.

Но колкото и впечатляващ да е този залп, той със сигурност ще бъде заглушен от децибелите от Мадрид, ако Килиан Мбапе изпълни детската си мечта и се присъедини към "белия балет".

Желание има, става въпрос за пари. За много пари. Но въпреки че доста мастило бе похабено през последните месеци в коментари за плачевното финансово състояние на "Реал" (Мадрид), какъв по-добър завършек на този луд трансферен прозорец може да очакваме от трансферен рекорд?

.