Съпредседателят на "Демократична България" обясни за срещата си с лидера на "Има такъв народ" Станислав Трифонов, за която не се знаеше преди самият Трифонов да не разкаже за нея в тв интервю миналия петък. Тя била, за да обясни Иванов защо ДБ няма да подкрепи кабинет на ИТН.

По думите на Иванов, който гостува в бТВ тази вечер, срещата се е провела на 7 август по покана на Трифонов.

"Тогава шансовете за мандат бяха загубени, но реших да се отзова", заяви.

По време на срещата искал лично да му обясни защо  от ДБ не подкрепят "безпрецедентно слабото правителство" на ИТН. Както и къде подозират външна намеса (т.нар. дълга ръка на ДПС). Думите на Трифонов, че Иванов е заявил, че имал само "усещане" за подкрепа от ДПС, съпредседателят коментира, че всеки имал право на интерпретации.

"Ние с г-н Трифонов не сме се срещали нито преди, нито след това. Политиката е контактен спорт. Американците имат един израз: не можеш да пратиш по мейла ръкостискане. За да има разбирателство хората трябва да разговарят помежду си", обясни Иванов за срещата на 4 очи. 

И в контекста на искането на лидера на БСП Корнелия Нинова преговорите около съставяне на правителство (на които от ДБ днес не се отзоваха) да се водят пред камери, Иванов посочи:

"Медиите действат на политиците като да им дадеш лека дрога. Всички стават оживени изведнъж.

Има срещи които трябва да бъдат проведени така, че да се позволява да се кажат честни неща, хората да обменят различни мнения. Много популистко звучи само за пред камери".

След което предложи:

"Нека г-жа Нинова да тръгне с една камера и да прекара целия си ден в един риалити формат". 

Иванов даде заявка, че от ДБ ще разговарят с всички, но не винаги публично, "защото искаме да свършим работата".

"Мандатът отиде при БСП и се оказа мъртвороден", заяви още Христо Иванов. И поясни, че е трябвало партиите да разговарят преди връчването на мандата, за каквото и президентът бил призовал. " Неизвестно защо г-жа Нинова каза, че е противоконституционно. Това силно за нас изглежда като предизборна кампания", обясни пак защо от ДБ са отказали днешната среща.

"Би било логично", отвърна той на въпрос ДБ ще издигне ли свой кандидат за президент. Но трябвало да го обмислят добре в коалицията, в т.ч. за ресурсите за водене на кампания, защото не били богата формация.