Зам.-директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков е търсил информация от издателство "Нова звезда" за книгата на юриста Петър Илиев, проверявана за плагиатство. Това обяви във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов, който предлагаше Илиев в (поне) два провалили се проектокабинета на партията си за министър.

"Националната полиция да се интересува от една книга, при положение че това би могло да бъде дело от частен характер, означава, че това е поръчка, която тотално иска да смачка Петър Илиев, респективно да уязви мен", смята Трифонов.

Илков бил искал подробна информация за изданието "Компетенциите на Народното събрание", за което вчера стана ясно, че се подменя с нова версия, с 80 страници по-малко от предишната. Приблизително толкова се подозира, че са страниците, които са изплагиатствани от трудове на неговата колежка в СУ "Св. Климент Охридски" д-р Наталия Киселова.

Политиката е мръсна игра и не се интересува от съдбите на хората като Илиев, смята Трифонов.

"Ясно е, че той и неговата книга са повод да ми бъде обяснено, че аз така не мога да ги правя тия работи", заключава той.

В момента няма официални данни да тече гражданско или наказателно дело по повод книгата на Илиев или по обвиненията на д-р Киселова, въпреки множеството заплахи от адвоката и ИТН в тази посока.

"Аз за Петър Илиев ще се погрижа, както се грижа за всички почтени и лоялни хора, които познавам. И също така ще се погрижа да разбера кой си ти или кои сте вие, които сте в състояние да изгорите книга, да съсипете човек заради амбициите си за власт. И след това всичко по реда си. Законовият ред", обобщава Трифонов.

Интересен е фактът, че Трифонов обвинява неясно кого в опит да се гори книгата на Илиев. Всъщност преди тя да излезе наяве, Илиев не посочва книгата в нито една своя биография - на сайта на Софийския университет или на своята адвокатска кантора. Копия от книгата пък не са депозирани в Националната библиотека, което е в нарушение на закона. Други копия са изтеглени от множество правни и университетски библиотеки в страната. 

От издателство "Нова звезда" отказаха да коментират пред Клуб Z дали са получили подобно писмо от ГД "Национална полиция". В понеделник от издателството твърдяха, че книгата на Илиев винаги е била 618 страници, макар копия на съдържанието в американската библиотека на Конгреса и тази на Варненския свободен университет да сочат, че е значително по-дълга.